Explicația bizară găsită de Raluca Turcan pentru furtul tezaurului dacic din muzeul olandez: „A fost hazardul”

0
Publicat:

Raluca Turcan, ministru al Culturii atunci când au fost întocmite documentele pentru scoaterea tezaurului dacic din România pentru expoziţia din Olanda, se disculpă, afirmând că au fost respectaţi toţi paşii legali şi de vină pentru dispariţia artefactelor este... hazardul.

Raluca Turcan crede că de vină pentru furtul tezaurului dacic este... hazardul. Foto Facebook
Raluca Turcan crede că de vină pentru furtul tezaurului dacic este... hazardul. Foto Facebook

Marţi seară, în cadrul unei emisiuni la Antena3, fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că organizarea expoziţiei la muzeul Drents din Assen, Olanda, unde au fost expuse obiecte de patrmoniu din tezaurul dacic, a fost făcută cu respectarea tuturor paşilor legali. Ea a explicat şi de ce nu era nevoie de emiterea unei hotărâri de guvern în această situaţie.

Potrivit declaraţiilor sale, scoaterea obiectelor de patrimoniu din ţară, pentru un „export temporar”, se face în baza unei legi care prevede că oportunitatea organizării expoziţiei într-o anume locaţie şi evaluarea obiectelor care vor participa sunt realizate de o comisie a instituţiei care are în păstrare artefactele respective, în acest caz Muzeul Naţional de Istorie a României.

„Aşa prevede legea. Pentru a scoate bunurile din ţară, pentru a face un export temporar există un cadru legal. În toată activitatea mea m-am bazat pe respectarea legii şi nu doar eu, ci şi oamenii cu care am lucrat. Legea spune foarte limpede: în momentul în care se creează contextul discuţiilor şi cadrului de colaborare între muzee, cum a fost cazul Muzeului Naţional de Istorie şi Muzeului Drents, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor face o evaluare a dosarelor şi a oportunităţii ducerii acelor bunuri în străinătate, iar ministrul aprobă. Este text imperativ.

Expoziţia de la Roma a fost făcută în colaborare cu mai multe autorităţi şi instituţii publice. Expoziţia din Olanda a fost făcută de către Ministerul Culturii şi instituţia publică Muzeul Naţional de Istorie, preluând piese de la alte muzee. Textul legii acelei ordonanţe care a fost prezentată cu notă de suspiciune spune foarte clar că trebuie să fie îndeplinită condiţia cumulativă de a da Hotărâre de Guvern atunci când colaborează mai multe autorităţi - plural - publice şi instituţii publice. În caz contrar, se aplică legislaţia în vigoare”, a spus Raluca Turcan.

Totodată, ea l-a acuzat pe fostul ministru Lucian Romașcanu de faptul că a declanşat un adevărat linşaj mediatic împotriva sa, pentru că de la izbucnirea acestui scandal a fost catalogată inclusiv ca „infractoare” şi învinovăţită pentru dispariţia valoroaselor piese din tezaur.

„Aceste suspiciuni, plecate de la Romașcanu, au fost lansate într-un mod nedemn, deși știa foarte bine că toate etapele legale au fost respectate. Atacurile sale nu sunt doar nefondare, ci și personale.

Ordonanța la care face referire fostul ministru Romașcanu, care l-a instigat și pe premier într-un mod greu de explicat și nu înțeleg de ce s-a implicat personal în atacuri la adresa mea sunând în redacții și inclusiv 300 de conturi din comunicarea PSD, au fost activate de ieri de la ora 11, cu atacuri la mine.

Deci a fost o ură viscerală și un atac personal al fostului ministru Romașcanu, pentru că știe că în aplicarea legii am lucrat cu aceiași profesioniști din Ministerul Culturii cu care a lucrat și el și care știu foarte bine că miniștrii vin și pleacă, iar ei răspund la ce se întâmplă la Minister și apără legea.

Ca atare, după ce am parcurs acele etape - dosar, Comisie Națională, aprobare ministru - trebuie să răspund și la această suspiciune indusă și plecată de la fostul ministru Romașcanu într-un mod nedemn. Și vă spun exact de ce. Pentru că textul de ordonanță la care face referire a fost introdus de mine în mandatul meu de ministru, pentru a asigura cadrul legal al unor expoziții în străinătate”, a afirmat Raluca Turcan.

Pregătirea acestei expoziţii a durat şapte luni, după ce dialogul dintre muzeul olandez şi Muzeul Naţional de Istorie a României a început din 2020, a mai explicat fostul ministru, precizând că s-a uitat peste toate documentele şi consideră că nu a greşit cu nimic.

„Eu mă uit pe toate documentele care pleacă de la comisia de specialiști și de la departamente. Dacă vreți să vă fac o confidență, da, mă uit pe contracte, dar nu sunt obligată.

Fiecare om are atribuțiile lui pe lege. Există muzeul care face un dosar pentru expoziție, există o comisie de specialiști care verifică inclusiv condițiile de siguranță, există departamente de specialitate juridice, legale și de patrimoniu și un ministru care semnează imperativ în cadrul legii. Eu le-am citit.

Am citit contractul, este similar cu toate celelalte expoziții, la Madrid și unde a mai fost.  Paza era 24/24 cu cerință să existe monitorizare. Un ministru al Culturii nu se ocupă de măsurile de securitate. Ministrul Culturii nu trebuie să răspundă de măsurile de securitate pentru că de acele măsuri răspund specialiștii, oamenii cu care asta se ocupă.

Este neobișnuit și, ca om politic, mi-am asumat mereu ce am spus. Nu o să dau niciodată vina pe altcineva. Ce am spus acolo e adevărat. Pregătirea pentru expoziție a durat 7 luni, însă dialogul dintre muzee știți când a început? În anul 2020”, a explicat ea.

Întrebată despre cine este vinovat pentru furtul tezaurului dacic şi cine ar trebui să-şi asume responsabilitatea, Raluca Turcanu a avut o explicaţie cel puţin bizară.

A fost hazardul. (...) A fost un furt care se putea întâmpla oriunde”, a declarat fostul ministru al Culturii, completând că acest incident nu trebuie să arunce în derizoriu competenţele unor muzeografi, care au făcut totul ca la carte.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite