Elena Udrea: „Sebastian Ghiţă primeşte o lecţie de la viaţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Elena Udrea a declarat, marţi dimineaţă, în faţa Secţiei 2 Poliţie din Capitală, că Sebastian Ghiţă „primeşte o lecţie de la viaţă” şi că acesta „ştie foarte multe lucruri, iar la unele a şi participat”.

„În 30 ianuarie, acum cinci luni, Sebastian Ghiţă dădea un raport public despre modul în care se fac dosarele în România şi spunea că sunt o inculpată care atac justiţia”, a spus Udrea, susţinând că şi ea ar putea să spună acelaşi lucru acum, însă nu o va face, potrivit Mediafax.

Ea a mai spus că îi va da credit lui Ghiţă, iar „dacă are şi probe pentru afirmaţii, e important să le prezinte public”.

„Ar fi putut fi un martor bun al declaraţiilor pe care eu le-am făcut”, a afirmat Udrea, care a adăugat că Ghiţă ”ştie foarte multe lucruri, la unele a şi participat.

„Ghiţă ştie foarte multe lucruri, la unele a şi participat. Nu ştiu de ce îl invocă pe Traian Băsescu. Declaraţiile lui sunt interesante. Toată lumea trebuie să aibă curiozitatea să vedem cât adevăr e în spatele dosarelor", a declarat deputatul.

Întrebată dacă a discutat cu Traian Băsescu despre ce se întâmplă acum în plan politic, Udrea a spus că discută cu acesta şi despre ce se întâmplă în plan politic şi în administraţia publică, pentru că „nu se mai întâmplă nimic în România, nu se mai construieşte”.

„Orbiţi fiind şi captivaţi de acest spectacol al arestărilor în fiecare dimineaţă, nu vedem că nu se mai întâmplă nimic în ţară, adică banii europeni nu mai vin, nimeni nu mai construieşte nimic, primăriile sunt blocate, administraţia centrală este blocată. Îmi povestea cineva care a fost la Ministerul Dezvoltării Regionale în această perioadă că acolo oamenii refuză să mai semneze şi în condica de prezenţă. Nu cred că avem ceva de câştigat, nu cred că românii câştigă ceva, dincolo de, sigur, satisfacţia de a vedea din când în când pe câte cineva important ca om politic la DNA sau cu cătuşe la mâini”, a spus Udrea.

Ea a mai afirmat că aşteaptă ca Victor Ponta să se întorcă în ţară.

„Victor Ponta trebuie să se întoarcă, este prim-ministru şi este şeful celui mai mare partid din România. Are obligaţia să se întoarcă sau să lase şi guvernul şi PSD-ul altcuiva”, a declarat Udrea.

Elena Udrea, cercetată sub control judiciar

Curtea Suprema a decis, pe 16 iunie, ca Elena Udrea să fie judecată sub control judiciar în dosarul „Gala Bute”, decizia fiind definitivă.

Judecătorii Înaltei Curţi au avut pe rol un dosar ce viza verificarea măsurii preventive în cazul Elenei Udrea. În primă instanţă, în acest caz s-a decis ca fostul ministru să fie arestat în continuare la domiciliu. Această decizie a fost contestată de Udrea. 

La termenul de marţi, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prezent în sala de şedinţă, nu şi-a mai susţinut pledoaria în sensul arestării la domiciliu a Elenei Udrea, ci a cerut judecătorului să admită solicitarea ei de a fi cercetată sub control judiciar.

Procurorul DNA nu a mai cerut arestarea la domiciliu a Elenei Udrea pentru că, pe 7 mai, Curtea Constituţională (CC) a decis că dispoziţiile articolului 222 din Codul de procedură penală încalcă legea fundamentală, întrucât nu este precizată durata maximă a arestului la domiciliu în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă.

În acest context, reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat cercetarea sub control judiciar a Elenei Udrea, întrucât, la momentul publicării motivării deciziei de către Curtea Constituţională, ar fi existat posibilitatea ca fostul ministru să fie judecat în stare de libertate, fără a avea vreo măsură restrictivă.

Începând cu 7 mai, Elena Udrea s-a aflat în arest la domiciliu. Ea a fost eliberată din Penitenciarul Târgşor, după ce Curtea Supremă a decis definitiv înlocuirea măsurii arestului preventiv. Fostul ministru Elena Udrea a stat în arest preventiv de pe 25 februarie până pe 30 aprilie, ea fiind încarcerată în Arestul central al Poliţiei Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgşor.

Elena Udrea, trimisă în judecată în dosarul „Gala Bute”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis, pe 21 aprilie, să o trimită în judecată pe Elena Udrea sub acuzaţiile de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Rudel Obreja, Ion Ariton, Tudor Breazu, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Marius Botoroagă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului şi Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

Sumele obţinute ar fi intrat fie nemijlocit în posesia Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta, respectiv a Organizaţiei Bucureşti a PDL şi a lui Rudel Obreja.

Procurorii mai precizează că Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Obreja.

Udrea, cercetată într-un al treilea dosar penal

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Cornel Resmeriţă şi Cristofor Alin Condoiu pentru infracţiunile de abuz în serviciu, şi faţă de Adrian Gardean, Miron Dorel Gardean şi Miron Lupulescu pentru dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, pentru infracţiunile de spălare a banilor şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, reţinute în sarcina Elenei Udrea, cauza a fost disjunsă şi continuă cercetările.

Elena Udrea, cercetată şi în dosarul „Microsoft”

În dosarul „Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, trafic de influenţă, în legătură cu derularea contractului e-România, trafic de influenţă, în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro şi infracţiunea de spălare de bani.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite