Elena Udrea, la ieşirea din Curtea Supremă: „Ar trebui să scriu o carte despre zilele petrecute în cătuşe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea s-a prezentat, vineri, la Curtea Supremă unde magistraţii au luat în discuţie un nou termen din dosarul „Gala Bute” în care aceasta este judecată pentru corupţie. La ieşire, deputatul a precizat că se gândeşte să scrie o carte despre cele 72 de zile petrecute în arest.

„Păi ce poţi să faci în casă, altceva decât să stai şi să studiezi dosarul, să mai scrii. Uitaţi, m-am gândit că ar trebui să scriu o carte despre cele 72 de zile în cătuşe.  Şi să ştiţi că, dacă astăzi am venit aici liberă, neîncătuşată, asta înseamnă că există speranţă pentru justiţie în România”, a declarat Udrea, adăugând că a fost marcată de condiţiile inumane di arestul preventiv.

Mai mult, aceasta a arătat că imposibilitatea de a comunica a fost unul dintre cele mai dificile lucruri.

Şi acolo (în arest) puteam să mă machez, să îmbrac o rochie. Era dificil nu din acest punct de vedere, ci din cauza imposibilităţii de a te mişca, de a comunica", a mai arătat Udrea.

Totodată, întrebată dacă se apăra mai bine acum, în arest la domiciliu, deputatul a  răspuns: „Este mai bine, pentru că dosarul are 81 de volume şi îmi este multmai uşor să mă apăr, este mult mai uşor să îl studiez acasă. La penitenciar, în condiţiile în care mă întâlneam cu avocatul într-o cuşcă şi actele pe care trebuia să mi le comunice trebuia să le introducă printr-o fantă de un milimetru, mi-ar fi trebuit probabil luni de zile să pot studia dosarul în care sunt acuzată. De acasă, pot să mă apăr mult mai bine. Cred că normalitatea, în ceea ce priveşte cercetarea penală a unei persoane, desfăşurarea în instanţă a unui dosar penal, este ca aceste proceduri să se întâmple cu un inculpat în stare de libertate”.

În ceea ce priveşte plângerea la CEDO pe care urmează să facă, deputatul a precizat că ea este deja scrisă şi urmează să fie depusă de avocaţii acesteia.

„Am scris încă din arest conţinutul acestei plângeri. Urmează să fie formulată juridic, încadrată juridic şi apoi depusă. După cum ştiţi, CEDO are o decizie din 27 aprilie care statuează definitv că te poţi apăra şi vorbi public despre abuzurile statului împotriva cetăţeanului, atunci când eşti inculpat într-un dosar, asta a propos de criticile care mi s-au adus pentru că mi-am permis să mă apăr în public, eu fiind acuzată şi judecată chiar în public”, a conchis Udrea.

Elena Udrea, trimisă în judecată în dosarul „Gala Bute”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis, pe 21 aprilie, să o trimită în judecată pe Elena Udrea sub acuzaţiile de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Rudel Obreja, Ion Ariton, Tudor Breazu, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Marius Botoroagă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului şi Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

Sumele obţinute ar fi intrat fie nemijlocit în posesia Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta, respectiv a Organizaţiei Bucureşti a PDL şi a lui Rudel Obreja.

Procurorii mai precizează că Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Obreja.

Udrea, cercetată într-un al treilea dosar penal

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Cornel Resmeriţă şi Cristofor Alin Condoiu pentru infracţiunile de abuz în serviciu, şi faţă de Adrian Gardean, Miron Dorel Gardean şi Miron Lupulescu pentru dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, pentru infracţiunile de spălare a banilor şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, reţinute în sarcina Elenei Udrea, cauza a fost disjunsă şi continuă cercetările.

Elena Udrea, cercetată şi în dosarul „Microsoft”

În dosarul „Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, trafic de influenţă, în legătură cu derularea contractului e-România, trafic de influenţă, în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro şi infracţiunea de spălare de bani.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea, trimisă în judecată. Dacă va fi găsită vinovată riscă până la 10 ani de închisoare. Ce spune rechizitoriul

Elena Udrea a fost eliberată din Penitenciarul Târgşor. Aceasta va sta în arest la domiciliu. „Voi rămâne în politică, sunt multe de schimbat”

Ruxandra Dragomir acuză condiţiile în care stă Elena Udrea la Penitenciarul Târgşor: „Este dezumanizant!“

Udrea cere protecţie sporită la Penitenciarul Târgşor, după ce a primit o scrisoare de ameninţare

Elena Udrea, umilită în penitenciarul Târgşor. Care sunt problemele cu care se confruntă în închisoarea de femei

Elena Udrea este şocată că a fost mutată în închisoare. Ce o aşteaptă în Penitenciarul de femei Târgşor

Dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea, trimisă în judecată. Dacă va fi găsită vinovată riscă până la 10 ani de închisoare. Ce spune rechizitoriul

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite