Două cadouri primite de Ceaușescu sunt scoase la licitație de Casa Artmark

0
Publicat:

Miercurea viitoare, două cadouri primite de Nicolae Ceauşescu din partea şahului Iranului Mohammad Reza Pahlavi şi a preşedintelui Coreei de Nord Kim-Ir Sen sunt scoase la licitaţie de Casa Artmark, alături de alte aproximativ 200 de piese de artă orientală şi asiatică.

Masa orientală primita de Nicolae Ceaușescu FOTO Artmark
Masa orientală primita de Nicolae Ceaușescu FOTO Artmark

Potrivit casei de licitații Artmark, la licitaţia "Drumul Mătăsii. Licitaţia de orientalism, precum şi o colecţie de hărţi ale lumii", va fi pusă în vânzare masa orientală din lemn exotic sculptat cu intarsii de sidef care a fost dăruită lui Nicolae Ceauşescu, la sfârşitul anilor '70, de către şahul Iranului Mohammad Reza Pahlavi. Acesta este cel care i-a făcut cadou şi celebra limuzină Paykan Hillman Hunter.

Masa orientală este scoasă la vânzare la preţul de 2.000 de euro şi este însoţită de un certificat RAAPPS care atestă faptul că provine din fondul de bunuri personale confiscate de la soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, precum şi din cadourile intrate în proprietatea privată a statului supuse vânzării prin licitaţie publică, potrivit Agerpres.

Vaza din lac şi sidef primit de Ceausescu - Foto Artmark
Vaza din lac şi sidef primit de Ceausescu - Foto Artmark

Totodată, în cadrul licitaţiei se va vinde şi o vază din lac şi sidef decorată cu piersici, cadou protocolar primit de Nicolae Ceauşescu din partea preşedintelui Coreei de Nord Kim-Ir Sen. Lotul este scos la licitaţie pentru preţul de pornire de 250 de euro. Piesa istorică a fost realizată în Coreea de Nord în anii '80 şi este însoţită de un certificat RAAPPS, conform sursei citate.

Alte piese vândute în cadrul licitației

În cadrul evenimentului sunt scoase la licitaţie şi o serie de katane, pumnale sau săbii istorice.

 Sabia Katana Shikomizue, semnată Kanesaki și este cea mai valoroasă piesă din colecție. Aceasta are preţul de pornire de 4.000 de euro. Sabia provine din Japonia, a fost realizată în anul 1661, la începutul perioadei Edo, şi este însoţită de certificatul de originalitate NBTHK, eliberat de Societatea pentru Conservarea Săbiilor din Japonia.

Sabie Katana Shikomizue, semnată Kanesaki - Foto Artmark
Sabie Katana Shikomizue, semnată Kanesaki - Foto Artmark

O altă piesă cotată la un preţ ridicat este tot o sabie japoneză Wakizashi de Nio Kiyosa. Aceasta datează din anii 1504 - 1521, este certificată NBTHK şi va fi pusă în vânzare la 3.500 de euro.

În cadrul sesiunii se regăseşte şi o statuetă a lui Buddha din lemn exotic pictat, de dimensiuni mari. Piesa de colecţie a fost realizată în prima jumătate a secolului XX în Asia de Sud-Est şi are preţul de pornire de 900 de euro, potrivit Agerpres.

Va fi puse în vânzare și harta lumii (paniglob) şi mişcarea planetelor din sistemul solar de Pieter Keur. Artmark menţionează că harta rară, cu preţul de pornire de 900 de euro, a decorat Biblia publicată la Amsterdam de editorul Pieter Keur la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Harta lumii de Pieter Keur - FOTO Artmark
Harta lumii de Pieter Keur - FOTO Artmark

Expoziţia "Drumul mătăsii. Licitaţia de orientalism, precum şi o colecţie de hărţi ale lumii"  cuprinde și stampe japoneze, acuarele şi tuşuri chinezeşti, netsuke şi okimono din perioadele Muromachi, Edo şi Meiji, dar şi covoare de colecţie şi este deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă de luni până duminică în intervalul orar 10,00 - 20,00.

Artmark a fost fondată în 2008 și se descrie ca fiind „marketplace cultural din piața de artă din România”, potrivit site-ului său. Casa Artmark se plasează  în top 3 case de licitații din Europa de Est și este  o companie 100% românească, conform aceleiași surse.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite