Două bombardiere americane au aterizat la Baza Kogălniceanu. Aeronavele au fost interceptate de Rusia deasupra Mării Barenț FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două bombardiere strategice americane, interceptate duminică de aeronave rusești deasupra Mării Barenț, au aterizat la Baza Kogălniceanu. Acestea urmează să desfășoare misiunea Bomber Task Force Europe 24-4.

Este pentru prima dată când bombardiere strategice americane operează în România. Anterior, acestea au fost interceptate de aeronave rusești deasupra Mării Barenț, însă Forțele Aeriene ale SUA spun că zburau în spațiul aerian internațional.

"Două avioane B-52H Stratofortress ale Forţelor Aeriene SUA, repartizate unitătii 2nd Bomb Wing, de la Baza Forţelor Aeriene din Barksdale, Louisiana, au aterizat duminică la Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu, în România, pentru desfăşurarea misiunii Bomber Task Force Europe 24-4. În timp ce zburau în spaţiul aerian internaţional şi în conformitate cu dreptul internaţional, bombardierele americane B-52 au fost interceptate de două aeronave ruseşti deasupra Mării Barenț, aproximativ la ora 8.00, ora Europei Centrale", se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa.

Potrivit acestuia, aeronavele americane nu și-au schimbat cursul de zbor în urma interceptării și au continuat traseul fără incident.

Premieră în România

În timpul desfășurării misiunii, bombardierele vor funcționa sub numele a 20-a Escadrilă Expediționară de Bombardament, care va fi integrată cu Aliații NATO și alți parteneri internaționali.

Aceasta este prima dată când bombardiere strategice americane operează din România.

"În contextul global de astăzi, este vital să fim pregătiți pentru a oferi o gamă largă de capabilități viabile de la distanțe mari. Această reeditare a Bomber Task Force oferă o oportunitate excelentă de a ne perfecționa tacticile, tehnicile și procedurile agile de luptă", a transmis Generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa - Forțele Aeriene ale SUA în Africa (USAFE-AFAFRICA).

"Statele Unite sunt dedicate să lucreze alături de aliații și partenerii noștri NATO de-a lungul Flancului Estic pentru a ne asigura că avem abilități consilidate și capacitățile de coordonare necesare pentru a menține siguranța, securitatea și stabilitatea regională", a adăugat acesta.

Reacție vehementă din partea Moscovei

Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că avioanele de război ruseștii au împiedicat două bombardiere strategice americane să îi încalce granița de stat peste Marea Barenț.

După ce au detectat o țintă aeriană care se apropia de granițele ruse, armata a folosit avioane de luptă MiG-29 și MiG-31, se arată într-un comunicat al ministerului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite