Prima misiune NATO a Finlandei în România. Partenerii de alianță au venit cu avioane F-18 Hornet la Mihail Kogălniceanu FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima misiune de poliție aeriană a Finlandei, de când este membră NATO, va avea loc în România. Finlandezii au venit în țara noastră cu șapte avioane F-18 Hornet, care au aterizat luni, 4 iunie 2024, la baza de la Mihail Kogălniceanu.

Avioanele F-18 Hornet ale Finlandei, trimise în România. FOTO Forţele Aeriene Române
Avioanele F-18 Hornet ale Finlandei, trimise în România. FOTO Forţele Aeriene Române

Avioanele F-18 Hornet vor staționa două luni și vor executa misiuni alături de avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române și Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii.

Șapte aeronave F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze au aterizat luni, 3 iunie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Detașamentul finlandez, constituit din aproximativ 80 de militari (piloți și personal tehnico-ingineresc) și aeronavele F-18 Hornet, va executa, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române și militari ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni”, potrivit unui anunț al Forțelor Aeriene Române.

Misiunile de Poliție Aeriană au rolul de apărare și asigurare a integrității spațiului aerian al României și contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie și descurajare, mai spune sursa citată.

Prima misiune de acest fel a Finlandei a fost punctată și de NATO, într-un comunicat oficial.

Timp de două luni, avioanele finlandeze se vor alătura unui detașament Typhoon al Royal Air Force și vor avea misiuni de alertă cu reacție rapidă și vor zbura alături de acestea și de avioanele F-16 românești, securizând în mod colectiv spațiul aerian al NATO și asigurând populația română”, a declarat locotenent-colonelul Rami Lindström, comandantul detașamentului finlandez de la Mihail Kogălniceanu, citat de sursa menționată, citat de Digi24.

Obiectivul nostru aici, în România, este de a spori integrarea noastră în puterea aeriană a NATO prin perfecționarea și aprofundarea cooperării noastre cu Royal Air Force și Forțele Aeriene Române”, a adăugat el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite