Dosarul APIA: Pană şi Voinea, trimişi în judecată de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul APIA: Pană
şi Voinea, trimişi în judecată de procurorii anticorupţie    FOTO Adevărul
Dosarul APIA: Pană şi Voinea, trimişi în judecată de procurorii anticorupţie    FOTO Adevărul

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, informează DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Aurel Pană, pentru săvârşirea infracţiunilor luare de mită şi trafic de influenţă, şi a lui Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada mai - august 2013, inculpatul Pană Aurel, în calitate de director general adjunct la APIA şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu inculpatul Voinea George Mugur, în baza unei înţelegeri prealabile, a pretins de la denunţător un comision de 10 la sută din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunţător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) şi externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-şi îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în legătura cu procedura de achiziţie pentru ulei organizată de APIA, potrivit Mediafax.

Influenţă pe lângă membrii comisiei de licitaţie

În schimb, inculpaţii urmau să-şi exercite influenţa asupra celorlalţi membri ai comisiei de licitaţie astfel încât ofertele formulate de către societatea denunţătorului să fie declarate câştigătoare şi pentru a asigura societăţii susţinere în ceea ce priveşte derularea contractelor (plăţi în avans, modificarea favorabilă a graficului de livrări, confirmarea unor livrări neefectuate).

Totodată, inculpatului Pană Aurel (al doilea din dreapta) a pretins, la data de 8 aprilie 2013, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale suma de 1.000.000 euro şi subcontractarea serviciilor de transport către o firmă indicată de acesta, în scopul de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu în sensul favorizării câştigării licitaţiei şi pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei de licitaţie.

image

În aceeaşi perioadă, inculpatul Voinea George Mugur a obţinut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunţătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adaugă TVA de 124.049,04 lei şi a înlesnit inculpatului Pană Aurel semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunţătorului, mai arată sursa citată.

La data de 15 august 2013, inculpaţii Pană Aurel şi Voinea George Mugur au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, ulterior această măsură fiind prelungită până la data de 11 noiembrie 2013.


Citeşte şi:

Şpaga de la Agricultură. Pană şi Voinea rămân în arest

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC şi director de firmă, acuzaţi de fapte de corupţie, rămân în arest. Pană şi Voinea au fost arestaţi preventiv în 14 august, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti.

Scandalul de la APIA poate lua proporţii nebănuite!

Descinderea procurorilor la sediul APIA poate avea efecte mai grave decât ne putem imagina. Se pune deja sub semnul întrebării întregul sistem de liciaţii din instituţie – daca aşa ceva s-a întâmplat acum, s-a mai întâmplat şi în alte ocazii?

Directorul adjunct al APIA şi un membru al PC, urmăriţi penal într-un dosar de luare de mită

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie într-un dosar de luare de mită şi trafic de influenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite