Doi tineri au fost bătuţi în Marea Britanie pentru că sunt români. Autorităţile confirmă că atacul a fost unul rasist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români au fost bătuţi la Brighton, în sudul Marii Britanii, în timp ce aşteptau un autobuz pentru a se întoarce acasă, după o noapte petrecută în oraş, agresorii întrebându-i de unde sunt înainte de a-i lovi. Atacul este considerat unul rasist de autorităţile locale şi vine la scurt timp după ce presa britanică a prezentat o eventuală campanie guvernamentală îndreptată împotriva imigranţilor români şi bulgari.

Cei doi români, în vârstă de 21 şi, respectiv, 27 de ani, locuiesc în Eastbourne şi aşteptau autobuzul în momentul în care au fost atacaţi. Agresorii erau însoţiţi de două femei şi i-au întrebat pe români de unde sunt înainte de a-i lovi, potrivit portalului Brighton and Hove News, care citează surse din poliţia din Sussex. 

Atacul, care a avut loc la 25 ianuarie, între orele 03.00 şi 03.30, a fost tratat ca atac rasist în formă agravantă.

„Din nefericire, nu avem descrierea detaliată a agresorilor dar ambii erau albi”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

„Unul era slab, de aproximativ 1,82 metri înălţime, avea în jur de 21 de ani şi purta o geacă sport de culoare gri, în timp ce al doilea avea aproximativ 1,80 metri, constituţie medie şi în jur de 23 de ani”, a adăugat el.

„Nu există o înregistrare a camerelor de supraveghere cu incidentul, iar la momentul respectiv nu au fost martori oculari. Dacă cineva are vreo informaţie, îl rugăm să sune la poliţie cât mai repede posibil”, a continuat acesta.

Atacul vine a doar câteva săptămâni după ce presa britanică a scris despre o potenţială campanie guvernamentală anti imigranţi români şi bulgari. Tema a devenit una centrală în campania electorală pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc în Marea Britanie la începutul lunii mai. 

Guvernul britanic ia în considerare, între alte opţiuni, lansarea unei campanii publicitare negative în România şi Bulgaria, în încercarea de a a-i convinge pe potenţialii imigranţi să nu vină în Marea Britanie după anularea restricţiilor, scrie presa britanică. Potrivit „The Guardian”, mesajul campaniei ar urma să fie ”"Vă rugăm, nu veniţi în Marea Britanie. 

Plouă, joburile sunt puţine şi prost plătite”. Aceasta se va axa pe sublinierea dezavantajelor vieţii în Marea Britanie, însă campania este deocamdată doar una dintre opţiunile luate în calcul pe lângă înăsprirea accesului imigranţilor din Uniunea Europeană la servicii publice sau "deportarea" celor care nu găsesc un loc de muncă într-un termen de trei luni, potrivit publicaţiei.

În plus, printre măsurile luate în calcul pentru descurajarea potenţialilor imigranţi români se numără şi resctricţionarea accesului la servicii medicale şi impunerea unei obligativităţi ca orice imigrant român sau bulgar - inclusiv studenţii - să încheie o poliţă de asigurare privată de sănătate. De asemenea, guvernanţii britanici iau în calcul opţiunea de a „deporta” orice imigrant român sau bulgar care, timp de trei luni consecutive, nu face dovada unui loc de muncă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite