Marea Britanie salută parteneriatul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fregata Tip 22 a marinei militare române, fostă navă a Forţelor Navale Regale, a participat la Operaţiunea UNIFIED PROTECTOR, staţionând în apele teritoriale ale Libiei pentru a ajuta la consolidarea embargoului asupra armelor în timpul crizei libiene de anul trecut FOTO Reuters
Fregata Tip 22 a marinei militare române, fostă navă a Forţelor Navale Regale, a participat la Operaţiunea UNIFIED PROTECTOR, staţionând în apele teritoriale ale Libiei pentru a ajuta la consolidarea embargoului asupra armelor în timpul crizei libiene de anul trecut FOTO Reuters

„România este aliatul nostru permanent în domeniul securităţii şi apărării”, spune Peter Thomas, şeful departamentului politic al Ambasadei Regatului Unit la Bucureşti.

Articol din FP România nr. 31, iarna 2012

Când Generalul Sir David Richards, Şeful Statului Major General al Marii Britanii, a vizitat România pe 13 septembrie, a venit cu un mesaj clar şi puternic: România este un partener strategic cheie al Marii Britanii datorită viziunii noastre comune asupra politicii de apărare şi securitate şi a determinării României de a „boxa” la o categorie de greutate mai mare. Expresia „punch above your weight” implică faptul că anumite state fac mai mult decât se aşteaptă de la ele pentru a ajuta la soluţionarea numeroaselor crize din lume. România, pe drept cuvânt, poate fi caracterizată astfel. De ce?

De când a intrat în NATO, în 2004, şi în UE, în 2007, nivelul de angajare a României în misiuni internaţionale vorbeşte de la sine. Statisticile sunt impresionante: în Afganistan, România se situează pe locul al 7-lea între ţările participante cu trupe la ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă în domeniul Securităţii), contribuţia fiind de 1.800 de soldaţi, care – foarte important – acţionează în dificilul sud al Afganistanului. Gen. Richards, fost Comandant al ISAF, a lăudat profesionalismul, curajul şi dedicaţia trupelor române, calităţi demonstrate de dorinţa lor de a se angaja în luptă.  Din acest motiv, a adăugat el, soldaţilor britanici le place să lupte alături de colegii lor români.

Mai mult, România are 5-a contribuţie ca mărime, cu un efectiv de peste 100 de instructori militari, la Misiunea de Instruire NATO, a cărei sarcină este de crea o Armată Naţională Afgană de sine stătătoare şi capabilă, la care se adaugă 66 de instructori jandarmi, care ajută la constituirea Forţei de Poliţie Naţională Afgană. Aceştia  au avut o contribuţie substanţială şi la Misiunea de Poliţie UE din Afganistan. În cele din urmă, trebuie apreciat sprijinul larg interpartinic acordat acestor misiuni. Conducerea  politică a României a avut o atitudine constant fermă bazată pe principiul: „împreună în acţiune, împreună afară”. Apreciem acest angajament .

Participarea României în operaţiuni multilaterale nu se opreşte în Afganistan. Acţionăm  împreună pentru a aduce stabilitate în Balcanii de Vest – atât pe teren, cât şi în forurile de negociere de la Bruxelles şi din alte părţi ale lumii. România contribuie activ şi cu generozitate atât la misiunea NATO din Kosovo (KFOR), cât şi la operaţiunea Althea derulată de UE în Bosnia-Herţegovina. În afara regiunii sale, România contribuie la Misiunea de Monitorizare a UE din Georgia şi la misiunile ONU din Republica Democrată Congo şi Haiti.

Împreună şi în Orientul Mijlociu

Dar importanţa strategică a României merge dincolo de contribuţiile la operaţiuni internaţionale.  Cooperarea noastră aduce diversitate: Marea Britanie se află în flancul de vest al UE şi NATO, iar România în flancul de est. Avem priorităţi comune, de exemplu dorinţa de a forma o alianţă transatlantică puternică, însă abilităţi diferite. Din punct de vedere geostrategic, România se află aproape de regiuni sensibile din punct de vedere  al securităţii, din Balcanii de Vest până în Caucaz şi din regiunea Mării Negre până în Orientul Mijlociu. Tranziţia României de după 1989 aşază ţara pe o poziţie adecvată pentru a împărtăşi experienţele sale de democratizare şi construcţie naţională. Suntem extrem de recunoscători pentru activitatea pe care a depus-o deja România în acest sens în Tunisia, Libia, Egipt.

Relaţiile României cu Orientul Mijlociu şi regiunea Africii de Nord sunt unice şi importante, menţinându-se legături strânse atât cu Israelul cât şi cu Lumea Arabă prin contacte politice, comerciale şi interumane. Acestea din urmă sunt puse în evidenţă în mod real de statisticile care confirmă existenţa unor comunităţi româneşti substanţiale pe tot cuprinsul Orientului Mijlociu, în special în Siria, şi a peste 400.000 cetăţeni israelieni, care sunt de origine română. Aceste legături aduc cu sine perspective unice. 

Cui folosim

Dincolo de toate acestea, şi mai ales într-o perioadă de dificultate economică, este posibil ca unii să se întrebe de ce se angajează Marea Britanie şi România în teatre de operaţii îndepărtate.  Răspunsul este: pentru că trebuie – terorismul, proliferarea armelor şi  infracţionalitatea internaţională nu au graniţe. De exemplu, ne aflăm în Afganistan pentru a ne proteja securitatea naţională, ajutând poporul afgan să preia controlul asupra propriei securităţi. Nu încercăm să construim un Afganistan perfect, ci unul care să nu mai devină vreodată un loc de refugiu pentru  terorişti. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să construim acolo democraţia şi să îmbunătăţim viaţa cetăţenilor obişnuiţi.

Abordarea noastră trebuie să aibă multiple faţete şi să se concentreze acum progresiv asupra capacităţii de reconstrucţie, nu a operaţiilor de luptă. Partenerii ISAF au instruit până acum peste 336.000 de membri ai Forţei Naţionale Afgane de Securitate, care în curând va prelua responsabilitatea în domeniul securităţii, pentru protecţia a aproximativ 75% din populaţia afgană. În ceea ce priveşte populaţia civilă, 5,9 milioane de copii afgani frecventează acum şcoala, dintre care 39% sunt fete, iar 85% dintre afgani locuiesc în prezent la o distanţă de numai o oră până la cea mai apropiată unitate medicală. Sub regimul taliban, practic, nicio fată nu mergea la şcoală, iar în 2002 doar 9% din populaţie locuia la o distanţă de o oră de cel mai apropiat punct de asistenţă medicală.

Tot împreună

Abordarea noastră este o combinaţie de puternice legături în domeniul apărării şi diplomaţiei. În privinţa apărării, Forţele Armate Române sunt al doilea interlocutor important al centrului nostru  de instruire şi consiliere militară din Republica Cehă. Ofiţerii români sunt participanţi frecvenţi ai programelor de leadership de la Colegiul Regal pentru Studii de Apărare. 20 de elicoptere PUMA aparţinând Forţelor Aeriene Regale sunt în curs de modernizare la uzina Eurocopter din Braşov.  

Generalul Sir David Richards a promis să sprijine creşterea cooperării militare bilaterale. În curând, vor avea loc schimburi de experienţă într-o serie întreagă de domenii, pornind de la lichidarea infrastructurii militare excesive până la consolidarea legăturilor dintre Forţele Aeriene britanice şi române. Din punct de vedere diplomatic, Ministerul Afacerilor Externe din România şi cel din Marea Britanie îşi consolidează legăturile, în cadrul UE dar şi bilateral, pentru a marca progrese într-o multitudine de ţări şi regiuni, pornind din Moldova şi Balcanii de Vest şi până în Pakistan şi Birmania.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite