DNA: “Remus Truică i-a promis prinţului Paul că poate să îi recupereze moştenirea revendicată nelegal”. Care sunt acuzaţiile în cazul lui Dan Andronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, Remus Truică şi Dan Andronic - directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, sunt cercetaţi pentru modul în care au încercat să dobândească averea revendicată nelegal de prinţul Paul de România.

Update12.00 Oamenii de afaceri Remus Truică şi Claudiu Mateescu au fost aduşi, joi dimineaţă, din nou la DNA Braşov, pentru continuarea audierilor în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, în care aceştia au fost reţinuţi, Truică părăsind sediul instituţiei după aproximativ o oră.
Prinţul Paul de România va fi externat azi din  Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, având în vedere faptul că starea sa de sănătate s-a îmbunătăţit, iar o comisie de medici cardiologi i-au efectuat un ultim control, potrivit publicaţiei locale Ziarul Incomod.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a lui Dan Andronic, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, omul de afaceri Claudiu Mateescu- directorul general al dezvoltatorului imobiliar Impact, omul de afaceri Remus Truică şi pe fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Marius Marcovici.

Care sunt acuzaţiile

Potrivit procurorilor DNA, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, avocatul Robert Mihăiţă Roşu şi alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.
Este vorba de averea pe care o revendica Prinţul Paul de România.

Procurorii susţin că patronul Evenimentului Zilei, Dan Andronic, Marius Andrei Marcovici şi Lucian Mateescu au aderat la grupul infracţional: primii doi în anul 2007, ultimul în anul 2011.

Procurorii spun că de la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup. “De asemenea, membrii grupului au păstrat în permanenţă contactul cu persoana cumpărătoare de influenţă, dându-i de fiecare dată asigurări asupra succesului demersului infracţional”, susţin procurorii DNA.Truică se lăuda cu relaţiile din lumea politică şi justiţie

Rolul lui Truică în cadrul grupului ar fi fost esenţial, în sensul că persoana, reputaţia şi susţinerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenţei- Prinţul Paul de România. Pe de altă parte, susţin anchetatorii, Truică ar fi prezentat „afacerea” celorlalţi membri ai grupului, “hotărând împreună cu aceştia să se implice în realizarea demersului infracţional, singura cale în obţinerea bunurilor pe care persoana interesată le revendica în mod nelegal”.

De asemenea, el ar fi acţionat ca mandatar al unei societăţi comerciale în actele întocmite cu cumpărătorul de influenţă, s-a întâlnit în mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor întreprinse, a negociat cu aceştia în interesul grupului, a discutat cuavocatul Robert Roşu, “pentru întocmirea documentelor necesare creării aparenţei de legalitate, s-a prezentat în faţa autorităţilor în numele cumpărătorului de influenţă, a discutat cu notari şi avocaţi pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, şi-a traficat influenţa în mod real şi a corupt funcţionari pentru atingerea scopului urmărit”.

Potrivit DNA, în acest context, începând cu anul 2006 i-a promis lui Paul de România că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la ÎCCJ), cerând în schimb o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât şi pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut.

Înţelegerea din 2006

În realizarea scopului grupului, Truică împreună cu ceilalţi membrii a grupului şi cu cumpărătorul de influenţă ar fi ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influenţă şi o societate comercială reprezentată de Truică Remus.

În concret, acest contract redactat de Robert Roşu prevede că persoana cumpătătoare de influenţă, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa”, teren în suprafaţă de 28,63 ha). “Societatea comercială reprezentată de Truică Remus se obligă să plătească, în anumite condiţii, o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Truică Remus a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei bunurilor retrocedate”, arată DNA.Miza imediată: Ferma Băneasa

Printre bunurile pretinse cumpărătorul de influenţă s-ar fi  numărat şi Ferma Băneasa pentru care a depus o notificare în anul 2002, fără ca până la preluarea „afacerii” de către acest grup infracţional să se primească vreun răspuns. În cursul anului 2008, ca urmare a notificării susmenţionate având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, Truică a acţionat în aşa fel încât, prin intermediul unor persoane, să îi determine pe membrii consiliului de administraţie al institutului să aprobe, în mod vădit nelegal, solicitarea cumpărătorului de influenţă.

“Ulterior, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008 s-a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, în aceeaşi zi, 26.09.2008, fiind încheiat un protocol de predare – preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii.”, arat[ procurorii DNA.

Prejudiciul: 135.874.800 de euro

Prin această activitate infracţională s-ar fi cauzat un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei), sumă care reprezintă totodată folos necuvenit pentru cumpărătorul de influenţă, Truică Remus şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.
Şpagă: excursii în străinătate

Pentru a obţine acest bun imobil, Truică Remus l-a convins pe directorul institutului să sprijine această solicitare, deşi documentaţia depusă era incompletă, expertiza era efectuată formal, oferindu-i în schimb foloase necuvenite constând în plata unei excursii în străinătate pentru patru persoane.

Remus Truică, Robert Roşu, Dan Andronic, Marius Marcovivi şi Lucian Mateescu vor fi prezentaţi, la data de 10 decembrie 2015, la Curtea de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.  În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.  Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii

Care sunt acuzaţiile oficiale

Remus Truică, om de afaceri la data faptelor şi în prezent, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă
- spălare a banilor
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave
- dare de mită,

Robert Roşu, avocat partener în cadrul unei case de avocatură, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă,
- complicitate la spălarea banilor,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave,

Dan Andronic, consultant politic, jurnalist, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat, în forma aderării;
- complicitate la trafic de influenţă,

Marius Marcovici, administrator al unei societăţi comerciale, consilier pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- complicitate la trafic de influenţă,
- spălarea banilor,

Lucian Mateescu, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat, în forma aderării
- complicitate la trafic de influenţă,

 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite