Scandal de corupţie cu prinţi, afacerişti şi patroni de ziare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Braşov instrumentează un dosar de corupţie în care se vorbeşte despre un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Nume grele apar în această anchetă printre ele numărându-se Dan Andronic, acţionar majoritar la „Evenimentul Zilei“, milionarul Remus Truică, dar şi prinţul Paul, care însă nu a putut fi audiat deoarece a fost internat de urgenţă în spital.

Prinţul Paul Philippe, milionarul Remus Truică şi jurnalistul Dan Andronic sunt doar trei dintre protagoniştii celei mai noi anchete a procurorilor anticorupţie de la Braşov. În dosar se vorbeşte despre o reţea de retrocedări scandaloase de terenuri şi păduri în zona Transilvaniei. De altfel, procurorii au descins miercuri-dimineaţă la mai multe adrese printre care şi la domiciliul lui Dan Andronic, precum şi la casa de vacanţă a acestuia, dar şi la locuinţa milionarului Remus Truică.

La finalul percheziţiilor, directorul ziarului „Evenimentul Zilei“ a fost dus cu mandat la sediul DNA Braşov pentru a fi audiat, iar apoi a fost reţinut. 

În acelaşi scop a fost ridicat şi Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, reţinut şi el miercuri seară, dar şi prinţul Paul şi soţia lui prinţesa Lia. Aceştia din urmă însă a ajuns doar până la Ploieşti, deoarece pe drum prinţului i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital.

Prinţesa Lia: „A fost un şoc pentru mine“

Pentru că a acuzat probleme cardiace, medicii au decis să îl interneze pe prinţul Paul în Secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. „A fost un şoc pentru mine. Soţul meu a colapsat, a fost inconştient câteva minute. Am fost pregătită şi l-am resuscitat. Eu nu sunt doctor, dar când am realizat că are braţul rece, prinţul având mereu mâinile calde, şi rigid, i-am oferit primul ajutor. L-am stropit cu apă, el a vorbit cu mine şi mi-a spus că îl doare foarte rău în piept. I-a curs si sânge. Era un poliţist acolo şi ne-a escortat până la spital, la UPU”, a declarat prinţesa Lia pentru ziarul „Incomod“.

Prinţesa Lia a precizat că soţul său a rămas internat la spitalul din Ploieşti, urmând să meargă la DNA Braşov când starea de sănătate a acestuia va permite.
În legătură cu dosarul în care au fost citaţi să dea declaraţii, prinţesa Lia a spus că este vorba de o sesizare făcută de ei la DNA în urmă cu câteva săptămâni, în care au arătat că au fost ameninţaţi ei şi membri din stafful lor. Prinţesa Lia a precizat că au primit mai multe telefoane în care li s-a cerut să înceteze să mai dea documente în dosarul retrocedărilor. Aceasta susţine că au dovezi că semnătura soţului ei care apare pe unele acte nu este de fapt semnătura acestuia şi că se bucură că au fost chemaţi la DNA, pentru că pot da mai multe detalii legate de sesizarea pe care au făcut-o.

Nouă percheziţii în Capitală şi Ilfov

Miercuri dimineaţă, oficiali din Direcţia Naţională Anticorupţie anunţau într-un comunicat de presă, că procurorii DNA Braşov fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2006 - 2015. „În această cauză, procurorii au făcut nouă percheziţii în Bucureşti şi Ilfov”, arăta comunicatul.

În cadrul anchetei, au mai fost audiaţi la Braşov şi Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu-Tăriceanu (care de altfel a şi fost reţinut în acest dosar) şi Claudiu Lucian Mateescu, director general Impact. Cu toţii au fost luaţi cu mandat de procurorii.

De altfel, Marius Marcovici a fost reţinut de către procurori după ce a fost audiat în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta în acest caz vizează retrocedări ilegale cu prejudiciu estimat la 136 de milioane de euro. Totul începe în 2012, când Curtea de Conturi a dezvăluit modul fraudulos în care prinţul Paul ar fi intrat în posesia a 46,78 hectare din trupul de pădure „Fundul Sacului“ - Snagov (Ilfov). Este vorba de un domeniu public al Municipiului Bucureşti, care nu a fost niciodată în proprietatea Casei Regale.

Drepturile asupra terenurilor, cedate lui Remus Truică

Demersurile pentru revedicare începuseră în 2002, şi au fost finalizate în 2006.  Este vorba doar de una din retrocedările făcute prinţului Paul, acesta revendicând, în numele lui bunicului său, Carol al II-lea, alte 48 de proprietăţi în România (11 moşii regale, 7 castele, 11 clădiri de valoare istorică din Bucureşti şi aproape 65.000 de hectare de teren).

În 2006, Paul a cedat drepturile litigioase firmei Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică. Firma avea ca unic acţionar off-shore-ul Reciplia LTD.  Preţul: 4 milioane de euro. Unul dintre administratorii firmei a fost Marius Marcovici – audiat aseară al DNA.

Numele firmei apare şi în dosarul creditelor BRD, în care este cercetat Remus Truică. Unul dintre martorii din dosar, avocat la o celebră casă de avocatură,  arată că Reciplia  mai era reprezentată uneori şi de consultantul israelian Tal Siberstein. Unul dintre apropiaţii lui Tal Siberstein este Dan Andronic - cel care a fost consilier atât al lui Adrian Năstase, cât şi al lui Călin Popescu Tăriceanu. ANRP a fost condusă, în perioada 2005-2009, de Ingrid Zaarour, fosta şefă de cabinet a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Terenurile de la Snagov ar fi fost dezmembrate şi vândute către diverse persoane, o parte ajungând la Remus Truică – unde şi-a construit un domeniu uriaş, sau la fostul patron al ziarului „Ziua”, Sorin Roşca Stănescu. Însă după ce a câştigat această revedicare, prinţul Paul a contestat în instanţă contractul prin care îşi ceda drepturile litigioase firmei Reciplia.

Alte dosare în care apare numele prinţului Paul

Numele prinţului Paul a fost menţionat şi în dosarul în care sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri. La acest dosar sunt ataşate interceptări telefonice din care reiese cum Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prinţul Paul are „o jenă financiară foarte puternică“, la finalul căreia Andrei Hrebenciuc i-a solicitat tatălui său să-l ajute financiar pe prinţul Paul. Imediat după această discuţie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe Prinţul Paul, arătau procurorii DNA. Într-un alt document al anchetatorilor se arăta că Viorel Hrebenciuc şi alţi inculpaţi din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prinţului Paul şi prinţesei Lia că vor interveni pe lângă autorităţi pentru ca aceştia să obţină mai multe terenuri şi clădiri. Prinţul Paul şi prinţesa Lia au fost audiaţi, în 15 octombrie 2014, la DNA Braşov, nefiind puşi sub urmărire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite