DIICOT a deschis dosar penal în cazul atacului cibernetic de la Camera Deputaților. Ce spune ministrul Digitalizării despre breșa de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat că este în desfăşurare o anchetă tehnică privind breşa de securitate la site-ul Camerei Deputaţilor, care a dus scurgerea mai multor date, printre care și datele personale ale premierului Marcel Ciolacu. DIICOT a anunțat deschiderea unuio dosar penal în rem.

atac cibernetic jpg

„La data de 30.01.2023 reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic.

În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj”, a informat DIICOT cu scurgerea de date de la Camera Deputaților. 

Anchetă în urma breșei de securitate de la Camera Deputaților

„Astăzi România este furnizor de securitate, nu doar pentru cetățenii români. Avem instituții recunoscute la nivel mondial ca fiind unele din cele mai bune, iar azi România se situează pe locul 6, la nivelul calității securității cibernetice. Datele românilor sunt în siguranță. Avem zilnic între 25.000 de lei și 50.000 de atacuri”, a afirmat ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

„Încă nu se știe total conținutul acelor documente. Încă nu se știe total conținutul datelor care au fost furate de la Camera Deputaților. Urmează ca în urma anchetei, care în prezent este în desfășurare, să se stabilescă cine sunt. (...) În momentul de față, până nu e gata investigația tehnică, nu pot să vă dau astfel de date (n.r. - legate de cererea de răscumpărare). Pot să distorsionez rezultatul analizei tehnice”, a mai afirmat ministrul. 

Ministrul a afirmat că o anchetă este în desfășurare FOTO Facebook
Ministrul a afirmat că o anchetă este în desfășurare FOTO Facebook

Bogdan Ivan a punctat că instituțiile statului se confruntă cu până la 50 de mii de astfel de cazuri zilnic. 

„Ceea ce pot să vă spun cu certitudine este că se lucrează cu cei mai buni oameni, se găsesc soluții pentru a se face backup-ul acestor date, pentru ca ele să nu fie pierdute și sper să se rezolve situația în cel mai scurt timp. Vorbim de unul din cele 25.000, 50.000 de cazuri zilnice îndreptate împotriva României”, a mai spus ministrul, susținând că va transmite mai multe informații în momentul în care va avea raportul final.

Datele premierului, furate de hackeri

Hackerii au furat din baza de date a Camerei Deputaților documente și analize medicale, printre care și datele premierului Marcel Ciolacu, relatează Digi24. 

Potrivit sursei citate, au cerut o răscumpărare de 0,8 bitcoini, ceea ce ar însemna circa 30.000 de euro.

Secretariatul General al Camerei Deputaților a admis într-un răspuns pentru „Adevărul” existența unei breșed de securitate, dar a negat că ar exista și o solicitare de răscumpărare. 

În contextul breșei de securitate de la Camera Deputaților, deputata USR Diana Buzoianu a susținut că actuala Coaliție, PSD-PNL, a refuzat să investească de la bugetul de stat în securitate cibernetică sumele potrivite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite