Decizia CSM de excludere a lui Cristi Danileţ din magistratură pentru postările TikTok, anulată de Înalta Curte

0
Publicat:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat luni decizia CSM din decembrie 2021 prin care judecătorul Cristi Danileţ a fost exclus din magistratură pentru două postări pe TikTok.

Cristi Danileț. FOTO Facebook
Cristi Danileț. FOTO Facebook

Pe data de 13 decembrie 2021 judecătorul Cristi Danileţ a fost sancționat de CSM la modul cel mai drastic.

Pentru două filmulețe ce țin de viață privată postate pe TikTok am fost sancționat cu excluderea. Din cele șase sancțiuni aplicabile unui magistrat, mi s-a dat cea mai aspră. Deși soluția nu era definitivă, am fost imediat suspendat din funcție: adică mi s-au luat dosarele penale (astfel că judecata a fost reluată de la zero de alți judecători), am fost oprit să mai merg la serviciu și am fost lăsat fără niciun fel venituri (deși am o mamă și o fiică în întreținere). Noroc cu bunii mei colegi care au făcut, lunar, chetă ca să mă pot descurca”, a scris, luni, pe Facebook, Cristi Danileț.

„Fapte de genul celei comise de mine nu vor mai fi abateri”

Cristi Danileț arată că, deși Legea spune că CSM trebuie să motiveze soluția în mod obligatoriu în 20 de zile, a primit motivarea după șase luni.

Am declarat recurs, a venit vacanța de vară, apoi în toamnă a fost primul termen de judecată când mi-am angajat avocat, pe doamna Nicoleta Popescu, iar azi, 12 dec. 2022, s-a judecat definitiv recursul. Completul de 5 judecători al ICCJ a decis că sancțiunea dată de CSM este greșită și a schimbat-o în avertisment, adică cea mai puțin severă din cele șase sancțiuni posibile. Interesant, pe 16 dec. 2022 intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraților: fapte de genul celei comise de mine și pentru care am fost sancționat, totuși, nu vor mai fi abateri. Așadar, am fost suspendat degeaba”, mai spune Cristi Danileț.  

„CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea”

Judecătorul spune că nu se poate întoarce la locul de muncă, pentru că, între timp, CSM a mai dat două sancțiuni împotriva sa, tot cu excludere și tot cu suspendare pe parcursul soluționării recursului.

Urmează recursurile și acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluțiilor”, arată Cristi Danileț.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite