Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București cere retragerea titlului honoris causa acordat lui Ion Antonescu

0
Publicat:

Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București cere retragerea titlului honoris causa acordat lui Ion Antonescu.

Mareșalul Ion Antonescu
Mareșalul Ion Antonescu

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București , a postat pe Facebook, luni dimineață, că a cerut Senatului Universității din București să retragă, titlul de doctor honoris causa acordat în 1941 lui Ion Antonescu.

"Am solicitat Senatului Universității din București să retragă, în proxima sa ședință, titlul de doctor honoris causa, pe care i l-a acordat în 1941 mareșalului Ion Antonescu. Numele dictatorului militar, participant la Holocaustul împotriva evreilor și romilor, nu trebuie să mai fie asociat cu numele unei instituții care respectă libertățile", a scris pe Facebook Cristian Preda.

Rolul pe care Ion Antonescu l-a avut în elaborarea şi punerea în aplicare a politicii de stat care a dus la exterminarea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni şi a peste 11.000 de romi, potrivit Raportul Comisiei Wiesel, publicat în 2004, sub patronajul președintelui României de atunci, Ion Iliescu și care a fost elaborat de personalități din România, Israel, Statele Unite, Germania și Franța.

Ion Antonescu a fost judecat şi găsit vinovat de crime de război în 1946. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite