Strada Ion Antonescu din Constanţa, mărul discordiei între Vergil Chiţac şi Institutul Elie Wiesel. Primarul, deschis iniţiativei de redenumire a străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mareşalul Ion Antonescu
Mareşalul Ion Antonescu

Din anul 2000, o stradă din Constanţa poartă numele Mareşalului Ion Antonescu. După ce primarul Vergil Chiţac a declarat că sunt controverse privind rolul jucat de mareşal în istoria României, Institutul Elie Wiesel îl acuză de atitudine sfidătoare. Ulterior, edilul a spus că susţine demersul de redenumire a străzii, după analiza implicaţiilor administrative.

O stradă din municipiul Constanţa poartă numele mareşalului Ion Antonescu, de numele căruia sunt legate mai multe crime de război. 

Iniţial, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a afirmat că sunt „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse” în privinţa rolului jucat de mareşal în istoria României. Ulterior, edilul a revenit cu un comunicat de presă în care precizează faptul că declaraţiile şi acţiunile sale au fost răstălmăcite. 

Redăm comunicatul de presă transmis marţi, 16 februarie, de primarul Constanţei: 

„Strada respectivă există în municipiul Constanţa cu această denumire din anul 2000, prin decizia Consiliului Judeţean Constanţa. 

Doi ani mai târziu, a intrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. 

Cu toate acestea nimeni nu s-a sesizat pe plan local că denumirea acestei străzi ar trebui schimbată - nici autorităţile locale cu atribuţii în domeniu, nici factorii politici responsabili, nici cetăţenii. 

Documentându-mă, am aflat abia acum că de-a lungul timpului au fost făcute solicitări repetate ale unor institute din România cu atribuţii în domeniul cercetării holocaustului către Primăria Constanţa, pe care primarii anteriori le-au ignorat. Procesul administrativ de schimbare a denumirii acestei străzi nu s-a finalizat din cauza absenţei voinţei politice a fostei administraţii PSD de la nivelul municipiului Constanţa. 

S-a speculat în presă că aş încălca legea, făcându-se trimitere la art. 9, alin. (1), al Legii nr. 217 din 23 iulie 2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, potrivit căruia “Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice”. Eu nu am încălcat sub nici o formă această lege, pentru că nu am atribuit nici un nume din această categorie străzilor din municipiu. 

În ceea ce priveşte demersul de redenumire a străzii, sunt pentru această iniţiativă, am intenţia şi întreaga voinţă şi disponibilitate de a remedia problema în cauză, după analiza efectelor şi implicaţiilor administrative specifice. Modificarea denumirii unei străzi se realizează printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa, însă ea trebuie fundamentată şi avizată de o comisie inter-instituţională.

Procesul va genera însă consecinţe administrative complicate pentru locuitorii străzii respective, de la schimbarea actelor de identitate până la actualizarea tuturor documentelor ce conţin numele străzii. Vom analiza detaliat implicaţiile administrative ale acestei decizii, iar pentru asta e nevoie de timp. 

Regret interpretările tendenţioase ale declaraţiilor mele contextuale privind tema în cauză. 

Nu am negat niciodată rolul nociv al lui Ion Antonescu în ceea ce priveşte politicile de stat radicale faţă de evreii din România. Invit părţile interesate de tema în cauză la calm, echilibru şi moderaţie. 

Invit la cooperare instituţională, acolo unde este cazul, pentru că inflamarea spaţiului public nu serveşte nimănui. Invit totodată la moderaţie şi responsabilitate – nu există nici cel mai mărunt motiv pentru speculaţii nefondate pe această temă, a cărei rezolvare va demonstra, la momentul respectiv, maturitatea şi responsabilitatea abordărilor noastre“ 

Reacţii de la Institutul Elie Wiesel

„Elie Wiesel” a reacţionat imediat:  „Este tulburător că primarul municipiului Constanţa, domnul Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război. Pentru acesta, Ion Antonescu are parte de „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse”.

Edilul ar trebui să ştie că nu există nicio controversă în privinţa rolului pe care Ion Antonescu l-a avut în elaborarea şi punerea în aplicare a politicii de stat care a dus la exterminarea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni şi a peste 11.000 de romi. Ion Antonescu a fost judecat şi găsit vinovat de crime de război în 1946. 

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de Chiţac. 

„Este cu atât mai sfidătoare poziţionarea domnului Chiţac cu cât acesta aparţine unei formaţiuni politice care-şi preţuieşte trecutul democratic. În timpul regimului dictatorial al lui Ion Antonescu înaintaşii politici ai domnului primar au transmis conducătorului statului român că modul în care erau trataţi evreii şi romii este criminal. Din păcate, domnul primar Chiţac nu şi-a însuşit acest episod din istoria propriului partid“, afirmă Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România.

Vă mai recomandăm:

Destinul tragic al generaţiei Marii Uniri. Cum au aranjat comuniştii procesul lui Iuliu Maniu: „Să convingeţi credincioşii să ceară executarea lui“

De ce n-au mai venit americanii în 1947. „Lumea trebuie să-şi dea seama în România că ajutorul american este în funcţie de intensitatea rezistenţei“

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite