De ce a fost săltat de DNA Nicuşor Constantinescu, baronul litoralului. Cazul „Apartamente“
0Adevărul a obţinut în exclusivitate raportul Curţii de Conturi privind ilegalităţile de care este acuzat Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, în baza căruia procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva sa.
Una dintre acuzaţii se referă la faptul că Nicuşor Constantinescu a tocat ilegal 3,7 milioane de euro din banii contribuabililor, pentru a cumpăra la preţuri exorbitante 25 de apartamente de serviciu pe malul mării, de la un controversat om de afaceri.
În primăvara lui 2013, Curtea de Conturi a dispus un control la CJ Constanţa în legătură cu achiziţionarea de către această instituţie a 25 de apartamente de lux. Pentru că existau suspiciuni în legătură cu integritatea profesională a funcţionarilor Camerei de Conturi Constanţa - influenţa lui Nicuşor Constantinescu în instituţiile locale fiind de notorietate - controlul a fost făcut de auditori de la Brăila. Constatările acestora au determinat plenul Curţii de Conturi, în octombrie 2013, să sesizeze DNA pentru posibile fapte de natură penală.
Locuinţe de lux pe bani publici
Locuinţele de serviciu cumpărate de CJ Constanţa sunt în cartierul exclusivist Mamaia Summerland, pe plaja “Fratelli”. Apartamentele, cu două şi trei camere, au fost cumpărate de la firma Stop SRL, aparţinând unui controversat om de afaceri constănţean, Costel Zelcă. Lotul de locuinţe se compune din 19 apartamente cu 3 camere, la un preţ de peste 150.000 de euro bucata, şi alte 6 apartamente cu două camere, la preţuri de peste 130.000 de euro bucata. Practic, prin această achiziţie, CJ Constanţa nu a făcut decât să salveze afacerea lui Zelcă, grav afectată de criza imobiliară.
Potrivit Curţii de Conturi, achiziţia s-a făcut ilegal. “Atribuirea contractului de achiziţie s-a stabilit printr-o procedură proprie la nivelul entităţii, similară procedurii de negociere directă”, se arată în raportul de control.
Afacerea s-a finalizat în iulie 2012, prin încheierea a unui contract de vânzare-cumpărare cu ipotecă imobiliară. Valoare totală a celor 25 de locuinţe a fost de 3,68 milioane de euro, bani care urmau să fie achitaţi în 60 de rate lunare (5 ani). Potrivit contractului, vânzătorul se obliga să predea apartamentele spre folosinţă către CJ Constanţa la 1 august 2012, urmând ca instituţia să devină proprietara efectivă a locuinţelor în 2017, după achitarea ratelor. Contractul, dar şi actele adiţionale ulterioare, au fost semnate personal de Nicuşor Constantinescu, în faţa notarului public.
Apartamentele, predate în 2017
În septembrie 2012, firma Stop SRL şi CJ Constanţa au încheiat act adiţional, prin care contractul de vânzare-cumpărare redenumit în „Promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare”. Restul clauzelor au rămas aceleaşi: apartamentele urma să fie achitate în 60 de rate, cu predarea acestora către CJ Constanţa la 1 august 2012.
Numai că, o lună mai târziu, contractul a fost din nou modificat, în dezavantajul flagrant al autorităţii judeţene. Actul adiţional din septembrie a fost rectificat sub pretextul îndreptării unei aşa-numite „erori materiale”. Astfel, termenul de predare în folosinţă a locuinţelor a fost modificat de la 1 august 2012, la 1 august 2017, adică data la care ar fi fost achitate integral cele 60 de rate.
Contract de vânzare-cumpărare ilegal
Modificarea contractului de vânzare-cumpărare a fost ilegală şi a adus grave prejudicii CJ Constanţa, susţine Curtea de Conturi. „Înlocuirea contractului cu promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare lipseşte cumpărătorul de dreptul de posesie asupra bunului achiziţionat pe o perioadă de 5 ani, în condiţiile în care termenul pentru achitarea ratelor a rămas cel stipulat în contractul iniţial, situaţie în care vânzătorul a beneficiat nelegal de importante finanţări de la bugetul statului”, se arată în raportul de control. Potrivit auditorilor, prin încheierea promisiunii bilaterale, au fost angajate fonduri publice sub formă de avansuri, legea interzicând astfel de cheltuieli pentru achiziţia de imobile.
Auditorii, supuşi la intimidări
Preşedintele CJ Nicuşor Constantinescu a recurs la presiuni şi intimidări, pentru a încerca să-i împiedice pe auditorii Camerei de Conturi Brăila să finalizeze controlul la Consiliul Judeţean Constanţa. Potrivit surselor din Curtea de Conturi, după câteva zile de la declanşarea controlului, la ordinul lui Nicuşor Constantinescu, a fost încuiat biroul pus la dispoziţia auditorilor, în care aceştia îşi lăsaseră obiectele personale, dar şi laptopurile de serviciu şi documente de control. Auditorilor li s-a interzis, sec, accesul în sediul CJ Constanţa, pe motiv că se face deratizare.
Oprit în ţară de DNA
Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat, miercuri, de procurorii DNA. Anchetatorii au pus în aplicare un mandat de aducere emis de instanţă, deoarece Constantinescu refuzase de două ori să meargă la audieri în mai multe dosare în care era acuzat de abuz în serviciu. Acesta a fost convins cu greu să urce în maşină. Constantinescu s-a împotrivit din răsputeri, cerând să vadă legitimaţii şi mandatul de aducere, apoi să-şi cheme avocatul. După o oră de audieri la DNA, Nicuşor Constantinescu a fost lăsat să plece. DNA a comunicat că şeful CJ Constanţa este urmărit penal pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu. El a dispus plăţi nelegale, în valoare totală de 23 de milioane de lei (5 milioane euro), către diferite instituţii. Constantinescu a primit interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile. (Sînziana Ionescu, Adrian Boioglu)
Sancţionat iniţial doar cu “avertisment verbal”
Dup ieşirea de la audieri, Nicuşor Constantinescu a avut un discurs extrem de dur la adresa procurorilor DNA. „Am fost tratat ca un animal. 240.000 cetăţeni m-au votat pe mine şi pe colegii mei şi ei au venit să facă asta pe banii contribuabililor. Procurorii erau de la Bucureşti, deci este o acţiune politică a DNA Bucureşti. Ce, poliţiştii şi procurorii din Constanţa nu sunt buni, de ce să vină cei de la Bucureşti?“, s-a revoltat Nicuşor Constantinescu. Se pare însă că autorităţile din Constanţa nu sunt tocmai bune pentru asemenea anchete, iar dovada stă în ceea ce au făcut funcţionarii Camerei de Conturi Constanţa în afacerea “Apartamente”.
Deşi controlul a fost făcut de auditorii din Brăila, sarcina sancţionării lui Nicuşor Constantinescu, în urma ilegalităţilor constantate, a revenit Camerei de Conturi Constanţa. Timoraţi şi de-a dreptul hilari, funcţionarii i-au aplicat lui Constantinescu doar un “avertisment verbal”, atrăgându-i atenţia “asupra gravităţii faptelor constatate, astfel încât, pe viitor, asemenea abateri de la normele legale să nu se mai repete”. Blândeţea cu care a fost sancţionat baronul a determinat structutra centrală a Curţii de Conturi să anuleze sancţiunea de avertisment verbal, să sesizeze organele de urmărire penală şi să aplice sancţiuni şi propriilor funcţionari de la Constanţa.
Baronul, apărat de PSD Constanţa
Organizaţia PSD Constanţa a avut o reacţie pe măsură, sărind în apărarea şefului său. Social-democraţii au condamnat virulent „acţiunea abuzivă a poliţiei politice a lui Traian Băsescu, DNA-ul”. „PSD Constanţa acuză DNA de implicare în viaţa politică a României, având în vedere că acuzaţiile ce i se aduc lui Nicuşor Constantinescu sunt legate de principalele proiecte ale USL propuse în campania electorala din 2012 cetăţenilor judeţului Constanţa, proiecte confirmate de peste 250.000 de voturi. PSD Constanţa îşi asumă deschis susţinerea pentru realizarea acestor proiecte confirmate legal prin Hotărâri ale Consiliului Judeţean şi îşi afirmă sprijinul total pentru Nicuşor Constantinescu”, se arată într-un comunicat al organizaţiei. (Adrian Boioglu)
Pe aceeaşi temă:
Radu Mazăre: „Nicuşor este prietenul meu de 20 ani şi ceva. Procurorii sunt controlaţi de Servicii“