Curtea Supremă amână toate dosarele completelor de 5 judecători

0
0
Tragere la sorţi complete judecată - ÎCCJ - Cristina Tarcea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Tragere la sorţi complete judecată - ÎCCJ - Cristina Tarcea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Completele de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au amânat, luni, toate procesele aflate pe rol, în contextul în care nu au fost trase la sorţi noile complete de judecată, aşa cum a cerut Curtea Constituţională a României (CCR). Judecătoarea Camelia Bogdan a susţinut că va ataca în instanţă hotărârea CSM.

Magistraţii de la Curtea Surpremă au amânat luni toate procesele în materie civilă şi penală, fără a stabili un nou terrnen.

Mai multe dosare mediatizate aveau astăzi termen de judecată pe rolul acestor complete, printre acestea, dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat în primă instanţă pentru mărturie mincinoasă şi contestaţiile în anulare făcute de Elena Udrea şi Alina Bica.

Săptămâna trecută, Secţia pentru judecători a CSM a recomandat ca Instanţa supremă să efectueze o nouă tragere la sorţi a completelor de 5 pentru anul 2018. Tot atunci, Secţia CSM a explicat procedura pe care instanţa supremă trebuie să o urmeze în privinţa tragerii la sorţi a completelor de cinci judecători. Tragerea la sorţi se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate, corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă.

Curtea Spremă va organiza marţi, 11 decembrie, nouă tragere la sorţi a completelro de 5 judecători, aşa cum a cerut Secţia pentru Judecători a CSM.

Camelia Bogdan: Voi contesta în instanţă decizia CSM

Judecătoarea Camelia Bogdan, în prezent suspendată din funcţie, a anunţat luni că va contesta în instanţă decizia CSM privind tragerea la sorţi a completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Camelia Bogdan s-a prezentat luni la Instanţa supremă, unde avea la completul de 5 civil mai multe procese cu Inspecţia Judiciară.

"Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece. Este imposibil ca cineva să vină în faţa unei instanţe şi să nu aibă parte de proces. Este o premieră în istoria României. Voi ataca decizia Colegiului de conducere de la Instanţa supremă şi voi ataca inclusiv hotărârea CSM (...) Curtea Constituţională nu a delegat CSM să legifereze în materia completurilor de 5 judecători. M-am consultat şi cu alţi colegi şi această hotărâre adaugă la lege. Noi eram hotărâţi să sesizăm CJUE, să facem o trimitere preliminară, deoarece prin această hotărâre a CSM se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Curtea Constituţională nu putea să delege aceste atribuţii CSM. Completurile se stabilesc prin lege organică (...) Niciodată nu s-a întâmplat ca un justiţiabil să vină în faţa instanţelor pentru a se judeca şi să spui că nu ai o instanţă stabilită de lege. Se încalcă dreptul la un proces echitabil. Doresc să se anuleze acea hotărârea a CSM, deoarece este o hotărâre adoptată în afara cadrului legal", a declarat Camelia Bogdan, citată de Agerpres.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite