Cum este văzută situația presei din România într-un raport al Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, a vorbit, miercuri, în cadrul unui interviu organizat la Bruxelles de European Newsroom pentru agenţiile participante la acest proiect, legat de modul în care este văzută situația presei din România.

Vera Jourova, despre situația presei românești FOTO EPA-EFE
Vera Jourova, despre situația presei românești FOTO EPA-EFE

Printre agențiile participante la proiect s-a numărat și Agerpres. Întrebată de situația din presa autohtonă, Vera Jourova a atras atenția asupra unor anumite probleme cu care media românească se confruntă, spunând, totodată, ce îmbunătățiri ar putea fi făcute.

Situația „nu este roză”

Situaţia presei din România nu este foarte roză şi este mult loc de îmbunătăţiri, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă.

Raportul privind statul de drept din 2022 al Comisiei Europene menţionează că media din România se confruntă cu probleme precum faptul că transparenţa asupra acţionariatului media continuă să fie incompletă şi înrăutăţirea situaţiei privind ameninţările, cazurile de hărţuire şi violenţă împotriva jurnaliştilor.

Vera Jourova a fost întrebată și dacă noile instrumente legislative propuse de Comisia Europeană anul trecut - precum Directiva UE anti-SLAPP şi European Media Freedom Act - şi aflate în prezent în curs de adoptare la nivel european sunt suficiente pentru a aborda aceste probleme. Ea a răspuns afirmativ, precizând în acelaşi timp că aşteaptă mai mult de la statul român până atunci.

În lege sunt abordate, dar bineînţeles, mi-aş dori ca aceste probleme să fie abordate în viaţa reală. România are încă spaţiu pentru a face ceva fără a fi împinsă de la spate de legea UE. Am fost în ţară şi vreau să vin nou din cauza chestiunilor judiciare şi, bineînţeles, este în interesul României să arate progrese în raportul privind statul de drept din iulie acest an faţă de cel din 2022, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă.

Vera Jourova a adăugat și faptul că a purtat deja discuții cu jurnaliști din România și cu autoritatea legală de reglementare, iar situația urmează să fie evaluată, în mod obiectiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite