Cum ajung banii Big Pharma la Societatea Română de Microbiologie condusă de Rafila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O investigație a jurnaliștilor HotNews.ro arată că bani de la Big Pharma ajung la Societatea Română de Microbiologie condusă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, printr-o firmă intermediară care are trei acționari, printre care un consilier personal al demnitarului.

Alexandru Rafila Foto: Arhivă
Alexandru Rafila Foto: Arhivă

Nouă companii farma au apărut pe site-ul Societății Române de Microbiologie, condusă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ca sponsori sau parteneri a trei evenimente organizate de societatea medicală în 2023 și 2024. Ministrul a spus în urma unei investigații HotNews.ro, din 2 aprilie, că „Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie nu au beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani”.

Conform legii, medicii, societățile profesionale din Sănătate și companiile farmaceutice trebuie să declare sponsorizările, iar acestea ajung într-o bază de date publică, a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Potrivit sursei citate, în baza de date nu apar sponsorizările care au fost fizic afișate la conferințele societății conduse de Alexandru Rafila.

Însă așa cum rezultă din răspunsul uneia dintre companiile farmaceutice, sumele de la industria farma nu merg direct către Societatea Română de Microbiologie, sub formă de contract de sponsorizare, ci către o firmă de organizare evenimente, sub forma unui contract de prestări servicii, potrivit unei noi investigații HotNews.ro.

Conform sursei citate, deși înainte ca Rafila să devină ministrul Sănătății (noiembrie 2021), Societatea Română de Microbiologie, pe care o conduce din anul 2012, avea anual sponsorizări din zona farma, conform datelor Agenției Medicamentului în anul 2022, Societatea Română de Microbiologie nu a primit nicio sponsorizare din farma, dar totuși, în acel an, a avut loc o conferință sponsorizată a Societății - RoVaccin 2022. Aceasta a fost găzduită de Societatea Romana de Microbiologie, cât și de „Ella Congress”, o firmă de organizare de evenimente, care are trei acționari.

Mihaela Dragomir ar fi acționar majoritar și directorul general al firmei, fiind căsătorită cu Laurențiu Dașcă (acționar minoritar), medic urgentist și fost manager al spitalului SRI Agrippa Ionescu, administrator la Arensia Clinics SRL, un lanț de clinici „de cercetare, dedicate exclusiv studiilor clinice de fază I și II”, (firmă inactivă în perioada iunie 2021 - mai 2023). 

Iar cel de-al treilea acționar este Cătălin Lungu, care figura drept consilier personal al lui Rafila în Ministerul Sănătății în toamna anului 2022, când l-a însoțit într-o vizită oficială de o săptămână în Cuba. 

Doar două dintre companiile care apar ca sponsori sau parteneri la cele trei evenimente au oferit un răspuns pentru sursa citată, Pfizer și Sanofi Romania. Cea din urmă a confirmat că a participat la cele trei evenimente organizate de Societatea Română de Microbiologie în 2023 și 2024, iar natura asocierii sale constă în „contracte de prestări servicii aferente serviciilor primite în cadrul evenimentelor”, și nu în sponsorizări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite