Ce plan are ministrul Rafila pentru limitarea transferurilor de pacienți din spitalele publice către cele private

0
Publicat:

Ministerul Sănătății dezvoltă o strategie pentru a reduce transferurile pacienților din spitalele publice către cele private, a declarat joi ministrul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a participat joi la inaugurarea Forumului Național de Neurologie - Foto Arhiva
Alexandru Rafila a participat joi la inaugurarea Forumului Național de Neurologie - Foto Arhiva

"Să nu uităm, de exemplu, că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie chiar dacă sunt operatori privaţi. (...) Lucrăm la o strategie care să limiteze acest lucru, nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm. O să încercăm să facem lucrurile aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii. Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe propria răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi. Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicate. Pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba despre modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice pentru că unii medici care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore, iar completarea până la şapte ore se face prin serviciul de gardă. (...) Lucrăm la acest lucru", a spus Rafila, potrivit Agerpres. 

Joi, ministrul Sănătății a fost prezent la inaugurarea Forumului Național de Neurologie, axat pe "Strategia națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare". Evenimentul a fost organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabilitării și Societatea de Neurologie din România, cu suportul Ministerului Sănătății. 

Strategia națională pentru sănătate Cardio-Cerebrală, aprobată până la vară 

În cadrul evenimentului, Alexandru Rafila a anunțat că Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare va fi aprobată de Guvern şi implementată până la jumătatea acestui an. 

"Strategia Naţională pentru Bolile Cerebrovasculare, care, din punct de vedere tehnic, din punct de vedere profesional, este finalizată, mai necesită nişte adaptări pentru că aceste strategii au un anumit format pe care trebuie să îl respectăm atunci când le promovăm ca şi hotărâri ale Guvernului României. Mai este de lucru la partea administrativă şi la modul în care este structurată această strategie. Sunt convins că într-un interval de timp nu foarte lung, până la jumătatea acestui an, vom avea această strategie aprobată de Guvernul României şi implementată", a susţinut Rafila. 

Pentru creșterea numărului de centre pentru trombectomii, este nevoie să se mărească numărul de specialiști calificați.

"Ceea ce am reuşit să facem cu Societatea Română de Neurologie, cu Societatea de Cardiologie şi cu colegii din alte specialităţi este să putem să dezvoltăm această competenţă, acest atestat, care este serios, este de un an de zile, este lung şi care permite medicilor din mai multe specialităţi, nu doar radiologilor intervenţionişti, care sunt liderii - şi trebuie să respectăm acest lucru - acestor proceduri care se aplică cu succes pacienţilor. Trebuie să creştem numărul. O primă estimare este că o să avem 25 de noi specialişti. Discutăm despre nişte centre care trebuie să aibă cel puţin patru sau cinci angajaţi calificaţi să facă trombectomii", a explicat ministrul, potrivit sursei citate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite