Cum a reușit Mario Iorgulescu să fugă din țară imediat după accident. Motivul pentru care nu va face 13 ani de închisoare

0
0
Publicat:

Înalta Curte a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu, stabilind că „autorul unui accident de circulație cu victime nu poate fi condamnat pentru omor”. Mario Iorgulescu riscă acum între 2 și7 ani de închisoare pentru „ucidere din culpă”. În prezent, acesta se află în Italia, unde, potrivit avocaților săi, primește tratament pentru că suferă de grave afecțiuni psihice.

Mario Iorgulescu a ucis un tânăr de 25 de ani și a lăsat orfani doi copii - foto Arhiva
Mario Iorgulescu a ucis un tânăr de 25 de ani și a lăsat orfani doi copii - foto Arhiva

Mario Iorgulescu, fiul Președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, a scăpat de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare pentru accidentul rutier mortal din 2019, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul său. Dosarul a fost trimis spre rejudecare, iar Iorgulescu va fi judecat pentru „uciderea din culpă” în loc de omor.

Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat zilele trecute motivarea recursului în anulare al lui Mario Iorgulescu, care a dus la rejudecarea dosarului. Decizia care l-a scăpat de acuzațiile de omor a fost luată în luna iunie. Fiul Președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal a scăpat de acuzațiile de omor, urmând a fi judecat pentru ucidere din culpă.

În urmă cu 5 ani, fiul lui Gino Iorgulescu a provocat un accident auto grav, conducând sub influența alcoolului și a drogurilor. Analizele toxicologice au arătat o concentrație de „1,96 g/l alcool pur în sânge la ora 5:06” și „1,76 g/l alcool pur la ora 6:06”, fiind de asemenea depistat „pozitiv pentru cocaină”. După accident, el a părăsit țara și se află în Italia.

Fuga în Italia

După accident, Mario Iorgulescu a fost scos de urgență din România, fiind transportat la aeroport cu o ambulanță a Serviciului de Urgență București-Ilfov, conform informațiilor publicate de Libertatea. Mario a fost externat de două ori de la Spitalul Elias, iar tatăl său, Gino Iorgulescu, a solicitat aceste externări.

Prima externare a avut loc pe 20 septembrie 2019, la 12 zile după accidentul grav. Decizia a fost luată după ce procurorul a venit la spital pentru audieri, dar nu a reușit să-i comunice lui Mario existența unei proceduri penale pe numele său, astfel că nu s-a impus vreo interdicție. Ca urmare, Mario a fost externat la cererea familiei și transportat cu o ambulanță privată la Aeroportul Băneasa, dar avionul nu a decolat din cauza unor probleme tehnice, așa că s-a întors la spital.

O nouă externare a avut loc pe 23 septembrie, când Gino Iorgulescu a făcut o nouă solicitare, împotriva recomandărilor medicilor. Deși un medic a informat procurorul că  „există proceduri medicale, în vederea transferului lui Mario Iorgulescu”, iar Parchetul a cerut detalii, Mario a fost urcat de urgență într-o ambulanță de stat și dus din nou la Aeroportul Băneasa, de unde a plecat în Italia cu un avion privat închiriat din Turcia.

Aeronava a decolat în jurul orei 11.20”, a fost următorul mesaj primit de procuror, conform sursei citate.

Acolo, el a fost internat la o clinică din Milano. În urma tratamentului, el a fost externat după două săptămâni, având „autonomie completă motorie”, dar și „tulburări importante de somn și ale stării de spirit”. Ulterior, familia l-a internat în alte clinici din Italia, unde se află și acum.

Cum s-a produs accidentul 

Accidentul mortal s-a produs pe 8 septembrie 2019, când Mario, aflat sub influența alcoolului și a drogurilor, a provocat un accident în care un tânăr a murit. 

Mario Iorgulescu venea de la o petrecere în Tărtășești, unde consumase alcool. După o ceartă la telefon cu fosta sa iubită, furios și sub influența alcoolului și a cocainei, a decis să conducă spre București cu mașina sa Aston Martin DBS. A intrat în Capitală prin Chitila, circulând cu viteze între 140 și 164 km/h. Într-o intersecție, a trecut pe roșu cu 145 km/h și a accelerat până la 162 km/h pentru a depăși un alt vehicul. Ulterior, a pătruns pe contrasens, provocând o coliziune frontală cu o viteză de 143 km/h, în urma căreia șoferul celuilalt autoturism a decedat pe loc.

După accident, Mario Iorgulescu a părăsit țara și se află acum în Italia, unde, conform avocaților săi, primește tratament pentru grave afecțiuni psihice.

Unde este Mario Iorgulescu în prezent

Tânărul de 28 de ani se află în prezent Italia, care a refuzat în repetate rânduri să-l extrădeze. Avocații săi susțin că are grave probleme psihice, care nu pot fi tratate în sistemul penitenciar din România.

Mario Iorgulescu nu a petrecut nicio zi în închisoare și este sub incidența unui mandat european de arestare într-un alt caz mai vechi, legat de o condamnare suplimentară de trei ani pentru complicitate la răpirea unui bărbat în 2018.

Gino Iorgulescu susține că fiul său nu este un fugar.

„Vă rog să vă reconsiderați poziția față de acest caz și să constatați ceea ce corespunde adevărului: Mario Iorgulescu nu este un fugar, nu se ascunde și nu duce o viață de lux. Din păcate, este internat sub supraveghere medicală de specialitate psihiatrică. Ca tutore al său, sunt obligat să am grijă de problemele care îl vizează. Decizia judecătorilor a arătat cum justiția este direcționată de presă, iar în curând voi prezenta o statistică a condamnărilor similare din ultimii ani, pentru a arăta că băiatul meu a primit o condamnare astronomică, nejustificată, la comandă”, declara Gino Iorgulescu în octombrie 2023, conform luju.ro.

Mario Iorgulescu, a avut o primă apariție publică în primăvara lui 2023, la aproape patru ani de la accidentul mortal din 2019. El își reactivase recent contul de Instagram, postând o fotografie cu el, însoțită de mesajul: „Mafia. Viață bună”. În imagine, el apare cu câteva kilograme în plus față de perioada de dinaintea accidentului.

Fotografia a fost însoțită de hashtag-uri controversate precum „#Relaxare, #Viațăbună, #CredeÎnLege, #LegeȘiOrdine, #Dreptate, #Mafia, #ToateBune”. Ulterior, a șters postarea și a repostat-o cu alte hashtag-uri: „#Dumnezeu, #NuRenunțaNiciodată, #AiÎncredereÎnDumnezeu, #Trăiește-țiViața”.

Postarea lui Mario Iorgulescu de pe Instagram, din 2023 - Foto Propsort
Postarea lui Mario Iorgulescu de pe Instagram, din 2023 - Foto Propsort

Sentința din 2023

În octombrie 2023, Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor și conducere sub influența alcoolului și a drogurilor (cocaină), în urma unui accident rutier din 2019 în care a decedat un bărbat.

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia definitivă de condamnare și a dispus rejudecarea cazului în iunie 2024. 

Mario Iorgulescu afirmă că se află internat într-o clinică privată din Italia, asta după ce părinții săi au organizat transferul său cu un avion privat imediat după accident. Pe parcursul anchetei și al procesului, el nu a fost audiat de procurori sau judecători. 

Cum a scăpat Mario Iorgulescu de 13 ani de închisoare

Avocații lui Iorgulescu au argumentat că „un accident auto nu constituie infracțiunea de omor” și că fapta tânărului care a condus sub influența alcoolului și a cocainei se încadrează în categoria „ucidere din culpă”. Diferența esențială între cele două infracțiuni constă în atitudinea șoferului față de riscul de accident. Dacă acesta a prevăzut posibilitatea unui accident mortal și a acceptat-o, este vorba despre omor; dacă a crezut că poate evita coliziunea, atunci se încadrează la ucidere din culpă.

Motivarea Înaltei Curți subliniază că „omorul e o acțiune, accidentul un eveniment.” Judecătorii au explicat că „elementul material” al omorului trebuie să fie o acțiune intenționată asupra victimei, în timp ce un accident este „un eveniment, fortuit și nu voit.” Astfel, Iorgulescu va fi judecat pentru „uciderea din culpă” în formă agravantă, riscând între 2 și 7 ani de închisoare.
Doi dintre judecători, Adriana Ispas și Lia Savonea, au susținut rejudecarea dosarului, în timp ce Dan Andrei Ene a argumentat pentru respingerea recursului în casație. 

Elementul material al laturii obiective a infracțiunii de „omor” constând în „uciderea unei persoane” poate fi reținut numai în condițiile în care fapta în sine relevă fără niciun dubiu o acțiune care are drept rezultat suprimarea vieții unei persoane”, se arată în motivarea deciziei.

Un accident rutier este definit ca fiind un eveniment. „Un eveniment este, în sine, fortuit, și nu voit, are caracter imprevizibil”, se mai arată în motivare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite