CSM pune o talpă ministrului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţiile de procuror general şi de şef al DNA au aprins spiritele ieri la Consiliul Superior al Magistraturii. Procedura pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru funcţii, anunţată de Ministerul Justiţiei, a fost sămânţa de scandal între membrii CSM şi ministrul Mona Pivniceru.

Dezbaterile au pornit de la solicitarea suplimentării ordinii de zi cu un punct de vedere al Direcţiei Legislaţie din Consiliu, care critica procedura ministerului şi propunea ca soluţie legislativă adoptarea unei proceduri de selecţie similare cu cea prevăzută pentru numirile în funcţii de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Se impune adoptarea unei proceduri de selecţie similare cu cea prevăzută pentru preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ, respectiv propunerile pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public să fie formulate de către CSM", se precizează în document.

Potrivit punctului de vedere al Direcţiei Legislaţie, termenul de depunere a candidaturilor (cinci zile libere) şi a proiectului este mai scurt decât orice alt termen reglementat pentru alte funcţii de conducere. Totodată, se critică şi faptul că deşi s-a întocmit un document numit „Standarde de evaluare a interviului" se observă că acesta nu conţine modalitatea în care se va face aprecierea interviului şi în consecinţă nu există niciun fel de previzibilitate cu privire la felul în care se va face departajarea candidaţilor şi la modul în care se va putea aprecia că un candidat îndeplineşte standardele de evaluare a interviului, în lipsa unui punctaj minim. „Motivarea propunerii nu poate ţine loc de notare", se spune în nota CSM.

Aseară, la finalul şedinţei plenului, ministrul Mona Pivniceru a declarat că există varianta prelungirii termenului pentru depunerea dosarelor. „Aş putea să iau în calcul o prelungire. Interviurile vor fi făcute la minister", a spus Pivniceru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite