CSM promite transparenţă în cazul Horodniceanu: Concluziile verificărilor, publice după analiza în Consiliu

0
Publicat:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dă asigurări că va prezenta opiniei publice concluziile inspectorilor după realizarea verificărilor privind posibile abateri disciplinare în cazul lui Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului.

Cea mai gravă sancţiune prevăzută de lege este excluderea din magistratură. Foto: Arhivă
Cea mai gravă sancţiune prevăzută de lege este excluderea din magistratură. Foto: Arhivă

Reacţia vine în urma apariţiei în spaţiul public a unei înregistrări în care vicepreşedintele CSM a avut un comportament neadecvat cu doi poliţişti care l-au oprit în trafic.

"Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului.

Pentru consolidarea încrederii în sistemul judiciar, exclusiv în temeiul legii și în afara oricăror influențe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora la nivelul Consiliului, potrivit competențelor sale legale", a transmis CSM.

Anterior, Inspectia Judiciară a anunţat că a demarat verificări.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor a cerut demiterea lui Horodniceanu, atitudinea magistratului fiind criticată şi de Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Daniel Horodniceau a fost oprit de poliţişti după ce ar fi făcut o depăşire fără a da semnal. În momentul în care i s-a solicitat să se legitimeze, acesta a replicat: "Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă Organizată, nu mă cunoaşteţi, de ce nu mă cunoaşteţi oare? (..) Eu am să vă dau legitimaţia mea de procuror. Vă mai întreb încă o dată: de ce m-aţi oprit?", potrivit unei înregistrări video publicată de jurnalist.ro.

Poliţiştii i-au răspuns că i-a depăşit fără a semnaliza. "Terminaţi cu prostiile astea. Nu ştiţi cu cine vorbiţi", a fost răspunsul magistratului.

"Sunteţi foarte scrupuloşi la datorie, văd. (..) Ce faceţi dvs la ora asta, faceţi patrulă pe strada principală dintr-un sat? (..) Am să vorbesc cu şeful IPJ", a completat magistratul, poliţiştii răspunzându-i că au în fost semnalate mai multe furturi de animale în satul respectiv şi că nu este în măsură să le indice cum să îşi facă treaba.

Nu văd cum aţi putea să aveţi tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crima organizată. (..) Eu sunt în măsură să fac orice, din cauza mea aveti un 15 % la salariu, în favoarea dvs, eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dvs aţi luat 15%", a continuat magistratul, nemulţumit de atitudinea poliţiştilor şi exprimându-şi aprecierea pentru oamenii legii care "sunt respectuoşi, ştiu să vorbească cu oamenii şi, mai ales, cu procurorii", le-a mai spus magistratul poliţiştilor. 

După apariția imaginilor, Daniel Horodniceanu a transmis că a fost oprit de polițiști fără să fi încălcat legea, catalogând acțiunea acestora drept "o scenetă bine pusă la punct", care ar fi fost filmată "probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam". Magistratul susţine că a fost provocat să reacţioneze astfel de faptul că poliţiştii pretindeau că nu îl cunosc, dar a pus comportamentul şi pe seama unei situaţii personale.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite