Vicepreşedintele CSM le reproşează unor poliţişti tupeul de a opri un procuror: „O să vorbesc cu şeful IPJ”. Reacția lui Horodniceanu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele CSM, Daniel Horodniceanu, a fost oprit în trafic de poliţişti, acesta reproşându-le oamenilor legii “tupeul de a opri un procuror care a condus structura de crimă organizată”.

UPDATE După apariția imaginilor, Daniel Horodniceanu a transmis că a fost oprit de polițiști fără să fi încălcat legea, catalogând acțiunea acestora drept "o scenetă bine pusă la punct", care ar fi fost filmată "probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam".

"Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, însă. Aș accentua ideea că filmarea, scoasă din context, ilustrează un personaj reprobabil care abuzează de putere în față unui polițist la datorie. Comportamentul meu intrigat poate avea un sens-deși e greu să privești că acceptabil orice exces de putere- doar în contextul mai larg în care conduceam regulamentar și polițiștii m-au oprit în condițiile descrise, precum și de faptul că nu este prima dată când se întâmpla asta", a declarat vicepreşedintele CSM pentru Digi24.

Magistratul susţine că a fost provocat să reacţioneze astfel de faptul că poliţiştii pretindeau că nu îl cunosc.

"Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează.

Dacă s-ar trece dincolo de reacția mea, pe care, fie ea și provocată, o regret sincer, subiectul conține și tema mai largă a faptului că polițiștii pot opri fără niciun motiv șoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru șofer. Dincolo de calitatea mea de magistrat dacă în film ar fi fost un om revoltat de oprirea în trafic fără motiv filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emoții publice", a completat fostul şef al DIICOT.

Ştirea iniţială:

Daniel Horodniceau a fost oprit de poliţişti după ce ar fi făcut o depăşire fără a da semnal. În momentul în care i s-a solicitat să se legitimeze, acesta a replicat: "Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă Organizată, nu mă cunoaşteţi, de ce nu mă cunoaşteţi oare? (..) Eu am să vă dau legitimaţia mea de procuror. Vă mai întreb încă o dată: de ce m-aţi oprit?", potrivit unei înregistrări video publicată de jurnalist.ro.

Poliţiştii i-au răspuns că i-a depăşit fără a semnaliza. "Terminaţi cu prostiile astea. Nu ştiţi cu cine vorbiţi", a fost răspunsul magistratului.

"Sunteţi foarte scrupuloşi la datorie, văd. (..) Ce faceţi dvs la ora asta, faceţi patrulă pe strada principală dintr-un sat? (..) Am să vorbesc cu şeful IPJ", a completat magistratul, poliţiştii răspunzându-i că au în fost semnalate mai multe furturi de animale în satul respectiv şi că nu este în măsură să le indice cum să îşi facă treaba.

Horodniceanu le-a reproşat poliţiştilor că nu ştiu cum să se poarte cu un procuror. Captură video
Horodniceanu le-a reproşat poliţiştilor că nu ştiu cum să se poarte cu un procuror. Captură video

"Nu văd cum aţi putea să aveţi tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crima organizată. (..) Eu sunt în măsură să fac orice, din cauza mea aveti un 15 % la salariu, în favoarea dvs, eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dvs aţi luat 15%", a continuat magistratul, nemulţumit de atitudinea poliţiştilor şi exprimându-şi aprecierea pentru oamenii legii care "sunt respectuoşi, ştiu să vorbească cu oamenii şi, mai ales, cu procurorii", le-a mai spus magistratul poliţiştilor.

Daniel Horodniceanu a fost procuror şef al DIICOT în intervalul 2015-2018 şi candidat la mai multe funcţii de conducere din sistemul judiciar. Magistratul a condus şi DIICOT Iaşi, funcţie din care a fost ales membru al noului Consiliu Superior al Magistraturii, în prezent fiind şi vicepreşedinte al instituţiei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite