CSM: „Afirmaţiile lui Băsescu despre DNA au afectat independenţa justiţiei”. Fostul preşedinte: „Am vrut doar să spun cum procedează un prostălău”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în şedinţa de joi, că declaraţiile făcute la postul România TV de fostul şef al statului, Traian Băsescu, referitoare la activitatea procurorilor DNA, au adus atingere independentei justiţiei, fiind sesizat CNA.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din data de 17 iunie 2016 a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind vizate afirmaţii publice ale lui Traian Băsescu, referitoare la activitatea profesională a procurorilor DNA

Potrivit CSM, verificările au vizat afirmaţiile publice ale lui Băsescu, referitoare la activitatea profesională a procurorilor DNA. Fostul preşedinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală şi judiciară a procurorilor DNA este coordonată şi influenţată prin impunerea unor soluţii de către instituţii sau persoane din afara sistemului judiciar. În acest context, domnul Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susţinute de procurorul DNA – Structura Teritorială Constanţa în faţa instanţei de judecată la momentul soluţionării dosarului penal în care fratele său, domnul Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat. De asemenea, în cursul intervenţiei telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheşelu, procuror DNA – Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obţină denunţuri împotriva sa.

„Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public -  prin care se induce ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, în special pe componenta de exercitare a sarcinilor de serviciu ale procurorilor DNA, parte a mecanismului justiţiei - sunt nefondate, nefiind identificate probe sau alte indicii care să le susţină şi nici o eventuală atitudine neconformă, abuzivă sau nedeontologică a organelor de urmărire penală în sensul afirmaţiilor lansate în spaţiul public”, arată CSM.

„Declaraţiile au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare”

CSM arată că declaraţiile fostului preşedinte al României – „persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice” - au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare, impactul acestora asupra justiţiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie.       

Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile lansate în spaţiul public la data de 15 iunie 2016, prin intermediul postului de televiziune „România TV” de domnul Traian Băsescu, preluate ulterior de mass media, sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. În temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM şi CNA încheiat la data de 17 noiembrie 2011, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

„Am vrut doar să spun cum procedează un prostălău”


Inspecţia judiciară a atras atenţia că Băsescu a  folosit cuvinte depreciative cu referire la activitatea profesională a unui procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, are aptitudinea de a decredibiliza  corpul magistraţilor din această structură de parchet.

Traian Băsescu: „Am vrut doar să spun cum procedează un prostălău, care este în această instituţie superbă (DNA). Îl întreabă pe unul pe care-l avea în faţă: ne poţi anunţa cu un denunţ, cu ceva? Şi omul, căruia nu îi dau numele, ca nu vreau sa ii fac rău... zice: Da aş putea să fac nişte denunţuri şi a dat nişte nume cunoscute. Şi răspunsul a fost: nu, nu ăştia ne interesează. Ai ceva despre Băsescu?Ăsta e procurorul Uncheşelu"

„Un spectacol dat de DNA cu susţinerea SRI”

De asemenea, prin declaraţiile lui Băsescu, independenţa şi imparţialitatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar fi afectată prin acreditarea ideii că atât activitatea de urmărire penală cât şi cea judiciară ar fi coordonată şi influenţată prin impunerea unor soluţii de către instituţii sau persoane din afara sistemului judiciar.

Traian Băsescu: „Procurorul DNA de la Constanţa, în şedinţă publică, în procesul fratelui meu afirmă că preşedintele României putea interveni la C.A Craiova. Dacă ar exista vreun judecător care să spună că am intervenit la vreun judecător pentru vreo soluţie, aş spune că poate ştie ceva. Dar îşi permit să se joace cu numele unui fost preşedinte după cum le dictează interesul. Iar eu nu le tolerez lucrul ăsta. Eu vreau un singur lucru: ce s-a întâmplat în 2015 şi începutul anului 2016 să nu-mi fie atribuit ca rezultat al consolidării justiţiei în cei 10 ani cât am fost preşedinte. Ce    s-a întâmplat în 2015 a fost un spectacol dat de DNA cu susţinerea SRI. Susţinut de Coldea. Şi să sperăm că acest spectacol încetează şi trecem la anchete corecte, duse până la ultima consecinţă, în care niciun om care a fraudat să nu scape. Dar nu spectacol”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite