Crin Bologa, la bilanţul DNA pe 2019: „Un an complicat, ritmul de lucru a avut de suferit“

0
0
Crin Bologa, procuror şef al DNA Imagine: Andreea Vicovschi
Crin Bologa, procuror şef al DNA Imagine: Andreea Vicovschi

Şeful DNA Crin Bologa a declarat, luni, că anul trecut au scăzut numărul şi calitatea sesizărilor primite de DNA de la cetăţeni şi instituţii ale statului, iar printre cauze a enumerat atacurile împotriva Justiţiei, modificările legislatie, dar şi provizoratul la conducerea acestei unităţi de parchet, transmite Agerpres.

„Ritmul de lucru la DNA a avut de suferit în anul 2019. Astfel, operativitatea soluţionării cauzelor a fost mai scăzută în comparaţie cu anul precedent - 718 cauze soluţionate în termen de an de la prima sesizare, faţă de 1.026. De asemenea, 505 cauze soluţionate în termen de doi ani de la prima sesizare, faţă de 719 în anul 2018. Aşa cum s-a constat în ultimii ani, numărul sesizărilor primite de la persoane şi instituţii este în continuă scădere, anul 2019 nefăcând excepţie. De asemenea, a scăzut calitatea sesizărilor primite atât de la cetăţeni, cât şi de la instituţiile de control ale statului. Cauzele acestor scăderi pot fi şi controversele şi atacurile împotriva sistemului judiciar, modificările succesive şi încercările de modificare a legislaţiei de natură să îngreuneze munca procurorilor şi combaterea corupţiei şi, de asemenea, provizoratul la conducerea DNA a afectat acest număr în scădere al sesizărilor”, a afirmat Bologa, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul trecut, potrivit sursei citate.

Şeful DNA a mai declarat că anul 2019 a fost un an complicat pentru DNA, plin de provocări. 

„Legile Justiţiei modificate în anul 2018 au schimbat condiţiile de numire şi de delegare a procurorilor în cadrul DNA, iar aceasta a determinat o fluctuaţie şi un deficit puternic de personal, în special în rândul procurorilor. Practica judiciară a fost influenţată în continuare de efectele unor decizii ale CCR, care au dus în multe cazuri la constatarea dezincriminării unor fapte, la excluderea de către instanţele judecătoreşti a unor mijloace de probă, iar în alte situaţii la rejudecarea unor cazuri definitiv judecate”, a mai spus Bologa.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite