Contele Tibor Kálnoky, prietenul lui Charles: „Mulți dintre noi de aici, din România, îi împărtășim durerea” EXCLUSIV / VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Împărtășim cu profundă emoție durerea Regelui Charles, care de decenii ne-a arătat atașamentul față de natură și față de oamenii din România”, a transmis contele Tibor Kálnoky, prietenul pe care prințul Charles îl vizita aproape de fiecare dată când venea în Transilvania.  

Contele Kalnoki (cu cămașă albastră) și Prințul Charles la plimbare. SURSA Arhivă personală
Contele Kalnoki (cu cămașă albastră) și Prințul Charles la plimbare. SURSA Arhivă personală

La moartea Reginei Elisabetei a II-a, contele Tibor Kálnoky, prietenul și gazda Prințului Charles, a transmis, la solicitarea cotidianului „Adevărul”, un mesaj.

„Rareori decesul unui șef de stat a provocat atât de multă durere în întreaga lume. Majestatea sa Regina Angliei a dat un exemplu prin devotamentul față de datorie și afecțiunea față de popoarele sale până în ultimele zile ale vieții ei. Întreaga mea familie și presupun mulți dintre noi de aici din România împărtășim cu profundă emoție durerea fiului și moștenitorului ei, Charles, care de decenii ne-a arătat atașamentul față de natură și față de oamenii din România.Sperăm că în calitate de rege Charles, Majestatea Sa să ne ofere în continuare ocazia să-l întâmpinăm cu respectuoasă familiaritate cu care l-am văzut traversând pajiștile noastre înflorite, vizitând satele prietenoase și oprindu-se să discute cu sătenii. Trăiască Regele Charles al III-lea”, a declarat Tibor Kálnoky.

Vizitele Prințului Charles în Transilvania cuprindeau, de cele mai multe ori, și întâlniri cu prietenul său, Contele Tibor Kálnoky (55 de ani), cel care l-a ajutat pe actualul Rege să-și cumpere o casă de Valea Zălanului, județul Covasna, și cel care i-o și administrează. Kálnoky are o relație apropiată cu Casa Regală a Marii Britanii, el nelipsind de pe lista invitaților de onoare la marile evenimente ale Familiei Regale, cum au fost de exemplu, nunțile prinților William și Harry.

Cum s-a născut prietenia dintre Tibor Kalnoky și prințul Charles

Născut în Germania şi crescut la Paris, Kálnoky este urmaşul unei familii de nobili maghiari care la instaurarea regimului comunist a fost nevoită să plece din Transilvania, lăsându-şi în urmă proprietăţile. Kálnoky a trăit în Franța și în Anglia.

„Noi aveam prieteni comuni. El, din Anglia, a văzut ce facem noi la Micloșoara și l-am invitat să vină aici. Pe urmă a zis – «Gata, hai să facem ceva împreună!». Voia să aibă un loc al lui, unde să poată veni o dată pe an și să se simtă bine. Mai întâi a cumpărat casa de la Viscri și, un pic mai târziu, pe cea de la Valea Zălanului”, povestește Tibor Kálnoky” pentru Pressone.

„După ce a cumpărat casa de la Viscri, am discutat cu prințul de Wales că totul este frumos acolo, dar tot i-ar trebui un loc care este puțin mai aproape de natură, mai izolat, cu pajiști și flori, și totuși aproape de un sat, un loc unde se poate ajunge ușor. Și a descris locul ideal și, cum vorbea, eu am spus: «Dar cunosc un astfel de loc – Valea Zălanului!»” - arată sursa citată.

Așadar, în primăvara anului 2008, în timpul unei vizite la Micloșoara, prințul și contele au mers 18 kilometri pe jos până la Valea Zălanului.

Au ajuns deasupra unei case dărăpănate, dar care avea o priveliște superbă asupra văii. Astfel, prințul și-a găsit casa pe care o vizitează aproape în fiecare an.

Vizitele în Transilvania ale lui Charles includeau și întâlniri cu contele Kalnoki (dreapta)
Vizitele în Transilvania ale lui Charles includeau și întâlniri cu contele Kalnoki (dreapta)

Inspirație pentru prințul Charles

Revenit pe pământurile unde a locuit familia sa în urmă cu 20 de ani, contele Tibor Kalnoky s-a hotărât să readucă la viaţă construcţiile care au aparţinut familiei, iar mai apoi să găzduiească aici oaspeţi din toată lumea. El locuiește, acum, în satul Valea Crișului din județul Covasna.

Castelul din Micloşoara, care în trecut a aparţinut familiei Kalnoky, se află în continuare în proprietatea statului, însă contele a reuşit să-l concesioneze pe o perioadă de 49 de ani şi să atragă fonduri pentru o restaurare, făcând din acesta un muzeu al vieţii transilvănene, scria „Adevărul” în 2021. 

Locuinţa de la Micloşoara a fost transformată în casă de oaspeţi, iar începând cu 2001 i-au fost anexate mai multe căsuţe ţărăneşti, transformate în case de oaspeţi primitoare, cu aer aristocratic şi cu frumuseţea specifică satului transilvănean. Acestea sunt restaurate cu grijă, mobilate cu piese autentice de epocă şi împodobite cu ţesături din regiune.

Activitatea contelui Kalnoky l-a inspirat şi pe prinţul Charles, devenit un oaspete obişnuit al locului şi cel mai mare ambasador al turismului în Transilvania. Prinţul de Wales a cumpărat câteva proprietăţi în Viscri şi Valea Zălanului, fiind implicat în promovarea turismului sustenabil şi a tradiţiilor locale.

Una dintre casele contelul Kalnoki din Micloșoara. FOTO Arhivă personală
Una dintre casele contelul Kalnoki din Micloșoara. FOTO Arhivă personală

Invitați precum Boris Johnson

Printre invitaţii de seamă care au vizitat aceste locuri se numără Boris Johnson, membri din corpului diplomatic acreditat în România şi în ţările vecine, aristocraţia europeană şi politiceni din EU şi SUA, dar şi artisti internaţionali. Toţi au solicitat discreţie, având doar dorinţa de a se bucura de liniştea satului transilvănean.

Dacă vorbim de activităţile de care se pot bucură turiştii, printre acestea se numără plimbare cu caruţa, vizitarea observatorului de urşi, frământarea şi degustarea de kurtoş sau cititul uneia dintre zecile de cărţi din casele de oaspeţi, ori ascultatul păsărilor stând pe şezlongurile din curte.

Fie că sunt englezi, nemţi, americani sau elveţieni, turiştilor le place să iasă în fiecare seară cu un pahar de vin şi să privească retragerea spre casă a animalelor satului, vacile care dau laptele şi brânză ce le sunt servite la micul dejun. Tot pe masa de dimineaţă găsesc zacuscă, dulceţuri, salată de vinete sau cârnaţi din gospodăriile sătenilor. În anul 2020, casele de oaspeţi au înregistrat peste 1.970 nopţi de cazare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite