Răsfăţ regal în autenticitatea satului transilvănean. Casele de oaspeţi ale contelui Tibor Kalnoky găzduiesc anual sute de turişti străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din casele de oaspeţi ale contelui Tobor Kaloky, Micloşoara
Una din casele de oaspeţi ale contelui Tobor Kaloky, Micloşoara

Transilvania, unul dintre cele mai fermecatoare tărâmuri din Europa, şi-a găsit în contele Tobor Kalnoky şi prinţul Charles doi ambasadori dispuşi să promoveze în toată lumea frumuseţile locului. Fascinaţi de satul transilvănean, cei doi au restaurat case ţărăneşti pe care le-au pus în circuitul turistic.

La mai puţin de o oră cu maşina de Braşov se află Satul Micloşoara din judeţul Covasna. Un loc care dezvăluie autenticitatea satului transilvănean în toată frumuseţea lui, cu peisaje de poveste, case primitoare şi oameni cu priviri şi glasuri blânde. Sunt lucrurile care l-au fascinat şi pe contele Tibor Kalnoky, când s-a întors în anii ‘90 în România.

Născut în Germania şi crescut la Paris, Kálnoky este urmaşul unei familii de nobili maghiari care la instaurarea regimului comunist a fost nevoită să plece din Transilvania, lăsându-şi în urmă proprietăţile. Revenit pe pământurile unde a locuit familia sa în urmă cu 20 de ani, contele Tibor Kalnoky s-a hotărât să readucă la viaţă construcţiile care au aparţinut familiei, iar mai apoi să găzduiească aici oaspeţi din toată lumea.

Castelul din Micloşoara, care în trecut a aparţinut familiei Kalnoky, se află în continuare în proprietatea statului, însă contele a reuşit să-l concesioneze pe o perioadă de 49 de ani şi să atragă fonduri pentru o restaurare, făcând din acesta un muzeu al vieţii transilvănene.

Castelul Kalnoky

Locuinţa de la Micloşoara a fost transformată în casă de oaspeţi, iar începând cu 2001 i-au fost anexate mai multe căsuţe ţărăneşti, transformate în case de oaspeţi primitoare, cu aer aristocratic şi cu frumuseţea specifică satului transilvănean. Acestea sunt restaurate cu grijă, mobilate cu piese autentice de epocă şi împodobite cu ţesături din regiune.

Micloşoara
Micloşoara
Micloşoara

Activitatea contelui Kalnoky l-a inspirat şi pe prinţul Charles, devenit un oaspete obişnuit al locului şi cel mai mare ambasador al turismului în Transilvania. Prinţul de Wales a cumpărat câteva proprietăţi în Viscri şi Valea Zălanului, fiind implicat în promovarea turismului sustenabil şi a tradiţiilor locale.

Printre invitaţii de seamă care au vizitat aceste locuri se numără Boris Johnson, membri din corpului diplomatic acreditat în România şi în ţările vecine, aristocraţia europeană şi politiceni din EU şi SUA, dar şi artisti internaţionali. Toţi au solicitat discreţie, având doar dorinţa de a se bucura de liniştea satului transilvănean.

Dacă vorbim de activităţile de care se pot bucură turiştii, printre acestea se numără plimbare cu caruţa, vizitarea observatorului de urşi, frământarea şi degustarea de kurtoş sau cititul uneia dintre zecile de cărţi din casele de oaspeţi, ori ascultatul păsărilor stând pe şezlongurile din curte.

Fie că sunt englezi, nemţi, americani sau elveţieni, turiştilor le place să iasă în fiecare seară cu un pahar de vin şi să privească retragerea spre casă a animalelor satului, vacile care dau laptele şi brânză ce le sunt servite la micul dejun. Tot pe masa de dimineaţă găsesc zacuscă, dulceţuri, salată de vinte sau cârnaţi din gospodăriile sătenilor.

În anul 2020 casele de oaspeţi au înregistrat peste 1970 nopţi de cazare.

Micloşoara
Micloşoara
Micloşoara

În prezent echipa contelui lucrează la încă două case şi un conac la Micloşoara şi înca trei case la Valea Zălanului. Casele preluate au în jur de 150 de ani vechime, refacerea lor fiind făcută de o echipă de meşteşuguri tradiţionali, pe parcursul a aproximativ 3 ani, sub îndrumarea contelui.

Pentru confortul oaspeţilor urmează să fie făcut şi un mic spa la casele din Micloşoara, iar la Valea Crisului, acolo unde locuieşte Contele Kalnoky, va fi înfiinţată o şcoală de echitaţie.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite