Contabilii, amendaţi de Consiliul Concurenţei cu 4,5 milioane lei pentru fixarea tarifelor

0
0

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) a fost sancţionat de Consiliul Consurenţei cu  4,5 milioane de lei (circa 950.000 de euro), respectiv 9,2% din veniturile sale de anul trecut, pentru fixarea tarifelor practicate de către membrii săi.


CECCAR ar fi stabilit onorariile în profesia contabilă încă din 2001, precizează CC. În 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate în euro. Pentru a putea fi aplicate de toţi membrii săi, în 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului.

"Aceasta este cea mai mare amendă procentuală dată de Consiliul Concurenţei, 9,2% din veniturile CECCAR din 2009 şi cea mai mare sancţiune aplicată unei asociaţii. Acest fapt se datorează gravităţii faptei care este similară unui cartel, duratei ridicate - de 9 ani şi circumstanţelor agravante, respectiv continuarea încălcării legii şi după declanşarea investigaţiei şi ignorarea avertismentelor Consiliului Concurenţei", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.

Consiliul Concurenţei a impus CECCAR abrogarea regulamentului  în termen de trei luni de la comunicarea oficială a deciziei. În cazul nerespectării deciziei Consiliului, CECCAR riscă o amendă cominatorie de până la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sancţionării.

"Din cei 34.000 membri CECCAR, circa 70% au aplicat sau au încercat să aplice respectivul Regulament (...) Victimele au fost în special companiile mici şi medii", a precizat Chiriţoiu.

Estimările interne ale Consiliului Concurenţei arată că anularea regulamentului CECCAR va aduce economii cuprinse între 70 milioane lei şi 200 milioane lei mediului de afaceri.

La începutul acestui an, CECCAR înregistra 33.900 membri din care 20.880 experţi contabili, 7.720 contabili autorizaţi şi 6.300 de societăţi de profil.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite