Condusă din Mexic, anihilată în România. Agenţii FBI şi ofiţerii specializaţi din  IGPR au eradicat o bandă care clona carduri şi făcea trafic de migranţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O periculoasă grupare infracţională care clona carduri în special în localităţi de pe litoralul mexican şi trafica migranţi, condusă de un bărbat din Mexic, a fost destructurată în urma unor percheziţii în Craiova şi în Bucureşti. Românii implicaţi protejau acţiunile de alte grupări prin violenţă şi şantaj. La acţiune au participat agenţi FBI şi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate dn Poliţia Română.

Potrivit IGPR, poliţiştii şi procurorii au făcut, joi, 14 percheziţii domiciliare, în Craiova, în localitatea Salcia (judeţul Dolj) şi în Bucureşti, fiind vizată o grupare infracţională organizată, formată din cetăţeni români şi mexicani, care ar fi acţionat, din anul 2012, pe teritoriile României, Mexicului, S.U.A. şi a altor state.

Membrii grupării sunt suspectaţi că au comis fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranţi pe ruta România - Mexic – S.U.A. şi infracţiuni de şantaj şi spălare a banilor.

Gruparea ar fi fost coordonată din Mexic, de către un bărbat care ar deţine acolo, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăţi comerciale, unele specializate în achiziţionarea şi montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat şi asigurarea mentenanţei acestora.

Membrii grupării ar fi instalat sisteme de tip ,,skimming” pe aceste bancomate, în special în localităţi de pe litoralul mexican, frecventate de turişti străini. Scopul era copierea datelor informatice conţinute de cardurile introduse în acestea şi ulterior, utilizarea lor în mod fraudulos, pentru a retrage bani.

Alţi membri ai grupării s-ar fi deplasat în state precum SUA, India, Paraguay, Indonezia etc., de unde ar fi extras bani conţinuţi în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.

Banii astfel obţinuţi ar fi fost introduşi în circuitul financiar legal, prin achiziţionarea de terenuri, autoturisme de lux, construirea de clădiri sau ca şi capital al unor societăţi comerciale de tip ,,paravan”, atât în Mexic, cât şi în România.

La gruparea organizată au aderat şi alte persoane, de cetăţenie română, care aveau ca rol protejarea, prin violenţă şi şantaj, a demersurilor infracţionale, de acţiunile altor grupări de criminalitate organizată. Astfel, în cazul nesupunerii membrilor grupării, aceştia erau pedepsiţi cu acte de violenţă.

Pentru controlarea persoanelor recrutate (electronişti, persoane care retrăgeau bani folosind cardurile bancare clonate sau membri ce aveau rolul exercitării actelor de violenţă), membrii grupării ar fi interacţionat cu alte grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova şi Bucureşti. 

Joi, 5 persoane implicate în cauză au fost conduse la sediul DIICOT pentru continuarea cercetărilor, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă la omor calificat şi şantaj, arată Poliţia Română.

„În cauză, s-a cooperat cu autorităţile americane din cadrul FBI, prin intermediul Biroului Ofiţerilor de Legătură al acestei instituţii în România. La acţiunea operativă desfăşurată a asistat şi un reprezentant al Biroului FBI la Bucureşti. La acţiune, alături de poliţişti antidrog din cadrul D.C.C.O. şi B.C.C.O. Craiova, au participat şi colegi de la Institutul Naţional de Criminalistică şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj. Suportul tehnic a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.. În activităţi au fost angrenaţi şi luptători S.I.A.S. şi jandarmi din cadrul B.S.I.J. ,,Vlad Ţepeş”, arată IGPR.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite