Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României de peste 60 de milioane de euro pentru sectorul transportului rutier

0
0
comisia europeana
Foto: Arhiv─â

Comisia European─â a aprobat o schem─â de ajutoare a Rom├óniei cu o valoare de 60,7 milioane de euro pentru sprijinirea ├«ntreprinderilor care ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea ├«n domeniul transportului rutier de m─ârfuri ┼či persoane ├«n contextul invaziei Ucrainei de c─âtre Rusia.

ÔÇ×Prin aceast─â schem─â de ajutoare cu o valoare de 60,7 milioane EUR, Rom├ónia va sprijini sectorul transportului rutier, care este grav afectat de cre┼čterea pre┼úurilor combustibililor pe fundalul crizei geopolitice actuale ┼či al sanc┼úiunilor adoptate ca r─âspuns la aceasta. Aceast─â schem─â este o m─âsur─â important─â, menit─â s─â atenueze impactul economic al r─âzboiului purtat de Putin ├«mpotriva Ucrainei. Continu─âm s─â ne afirm─âm sprijinul fa┼ú─â de Ucraina ┼či de poporul s─âu ┼či, ├«n acela┼či timp, continu─âm s─â colabor─âm ├«ndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura c─â m─âsurile na┼úionale de sprijin pot fi puse ├«n aplicare ├«n timp util, ├«n mod coordonat ┼či eficace ┼či c─â sunt protejate, totodat─â, condi┼úiile de concuren┼ú─â echitabile pe pia┼úa unic─âÔÇŁ, a declarat vicepre┼čedinta executiv─â Margrethe Vestager, responsabil─â cu politica ├«n domeniul concuren┼úei.

Rom├ónia a notificat Comisiei o schem─â de ajutoare cu o valoare de 60,7 milioane EUR (300 milioane RON) pentru sprijinirea ├«ntreprinderilor care ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea ├«n domeniul transportului rutier de m─ârfuri ┼či persoane ├«n contextul invaziei Ucrainei de c─âtre Rusia.

Scpul schemei este de a oferi sprijin sub form─â de lichidit─â┼úi ├«ntreprinderilor afectate de cre┼čterea pre┼úurilor combustibililor pe fundalul crizei geopolitice actuale ┼či al sanc┼úiunilor care au fost adoptate ca r─âspuns la aceasta, asigur├ónd ├«n acela┼či timp circula┼úia ne├«ntrerupt─â a m─ârfurilor ┼či a persoanelor pe cale rutier─â.

Potrivit Comisiei Europene, m─âsura va fi accesibil─â pentru toate ├«ntreprinderi, indiferent de m─ârime, care ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea ├«n domeniul transportului rutier de m─ârfuri ┼či persoane, care de┼úin o licen┼ú─â comunitar─â valabil─â ┼či care sunt afectate de criza actual─â.

În cadrul schemei, beneficiarii vor avea dreptul să primească ajutoare sub formă de granturi directe ce vor avea o valoare limitată.

Comisia a constatat c─â schema de ajutoare a Rom├óniei ├«ndepline┼čte condi┼úiile prev─âzute ├«n cadrul temporar de criz─â. ├Än special, ajutorul:

(i) nu va dep─â┼či 400 000 EUR per ├«ntreprindere ┼či

(ii) se va acorda până la 31 decembrie 2022.

Comisia a concluzionat c─â schema de ajutoare acordat─â de Rom├ónia este necesar─â, adecvat─â ┼či propor┼úional─â pentru a remedia o perturbare grav─â a economiei unui stat membru, ├«n conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE ┼či cu condi┼úiile prev─âzute ├«n cadrul temporar de criz─â. Av├ónd ├«n vedere aceste considerente, Comisia a aprobat m─âsura ├«n temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Schema a fost aprobat─â ca parte a Cadrului temporar de criz─â privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022, ├«n temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind func┼úionarea Uniunii Europene (ÔÇ×TFUEÔÇŁ), ├«n care se recunoa┼čte faptul c─â economia UE se confrunt─â cu perturb─âri graveUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite