Comisarul european Dacian Cioloş ia apărarea României în scandalul cărnii de cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, miercuri, referitor la scandalul cărnii de cal, că apreciază reacţia autorităţilor române în acest caz şi i se pare normal ca un stat să nu fie acuzat şi să îi fie afectată credibilitatea doar pe bază de vorbe şi speculaţii de presă.

"Mi se pare normal ca un stat membru care nu are o vină să nu fie acuzat doar pe vorbe sau speculaţii privind un anumit subiect, doar pentru că are un anumit nume acest stat membru sau altul", a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că aceeaşi reacţie a avut şi în cazul de acum doi ani privind castraveţii infectaţi, când unele state membre au fost acuzate pe nedrept de alte state UE.
"Şi tocmai de aceea mi se pare normală, firească, reacţia autorităţilor României vizavi de reacţia altor state membre să nu se lanseze în presă acuzaţii care pot avea un impact economic şi care se bazează deocamdată doar pe speculaţii şi pe ce spune unul sau altul", a subliniat oficialul european.

Cioloş apreciază transparenţa părţii române

De asemenea, Cioloş a menţionat că apreciază reacţia autorităţilor române care au dat dovadă de transparenţă.
"Eu am apreciat faptul că România a preluat imediat cazul, chiar fără să fie semnalată oficial de vreo instanţă sau instituţie europeană, a făcut verificările pe baza elementelor pe care le avea, a prezentat public şi direct statelor membre respective rezultatul verificărilor celorlalte. Ştiu că domnul ministru Constantin a avut inclusiv discuţii telefonice cu câţiva colegi din statele membre. Transparenţa de care a dat dovadă este un prim element care să îi dea credibilitatea că este în măsură să gestioneze o astfel de situaţie", a afirmat Cioloş.
Totodată, el a ţinut să sublinieze că doar a fost informat de oficialii români despre evoluţia cazului şi verificările făcute, iar mai multe lămuriri sunt aşteptate de la reuniunea care va avea loc în această după-amiază la Bruxelles, între comisarul pentru sănătate şi protecţia consumatorului, Tonio Borg, şi miniştrii agriculturii şi siguranţei alimentare din statele membre, unde se vor analiza informaţiile la zi şi măsurile care se impun.

Originea problemei nu era în România

Cantităţi importante de carne de cal - până la 100% - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite