Comisia Europeană cere ArcelorMittal să suspende închiderile de fabrici. Grupul indian ignoră solicitarea Comisiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a raportat o pierdere de 3,7 miliarde dolari pentru anul trecut FOTO Adevărul
ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a raportat o pierdere de 3,7 miliarde dolari pentru anul trecut FOTO Adevărul

Comisarul pentru Industrie Antonio Tajani a cerut astăzi grupului ArcelorMittal să amâne decizia de închidere a unor fabrici în Europa, pentru a aştepta prezentarea, până în vară, a unui plan european de măsuri pentru industria oţelului. Grupul Indian nu a răspuns pozitiv solicitării, transmite AFP.

"Doresc să solicit ArcelorMittal să amâne decizia de închidere a uzinelor cel puţin până la aprobarea unui plan de acţiune al Comisiei Europene, pentru că sunt convins că putem da un răspuns pentru protejarea industriei siderurgice europene", a declarat Tajani, la deschiderea unei reuniuni pe tema acestui plan.

Tajani a trimis o scrisoare în acest sens conducerii ArcelorMittal, a arătat ministrul francez pentru Redresarea Industriei, Arnaud Montebourg, care participă la reuniune alături de reprezentaţi ai industriei oţelului, sindicatelor, Parlamentului European şi alţi miniştri europeni.

ArcelorMittal a protestat însă, indicând că nu este treaba Comisiei Europene, nici a statelor membre să intervină în activitatea companiilor private.

"Sunt dezolat, ArcelorMittal profită de subvenţii publice, ca multe activităţi industriale din industria oţelului, este normal ca aceste activităţi să fie controlate", a spus Montebourg.

Miniştrii din Franţa, Luxemburg şi Valonia (parte a statului federal belgian), cele mai afectate state de măsurile de restructurare luate de ArcelorMittal, au scris lui Tajani, în urma anunţului făcut de grupul siderurgic privind închiderea unei unităţi din Liege, Belgia, care va duce la concedierea a 1.300 de angajaţi.

În scrisoare, oficialii au cerut comisarului să-l invite şe şeful ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, să dea explicaţii la Bruxelles.

Lakshmi Mittal nu a venit însă la masa rotundă organizată de Comisia Europeană pentru pregătirea planului de măsuri destinate industriei siderurgice.

Comisarul european a subliniat că industria siderurgică este un sector major pentru dezvoltarea Europei, întrucât toate sectoarele economice au nevoie de oţel şi a arătat că obiectivul Comisiei este ca 20% din PIB-ul UE să fie asigurat de industrie, în 2020, cu un loc foarte important pentru siderurgie.

Pierderi de 3,7 miliarde de dolari

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a raportat o pierdere de 3,7 miliarde dolari pentru anul trecut, ca urmare a unui cost de 4,3 miliarde dolari generat de reevaluarea operaţiunilor de oţel din Europa, dar se aşteaptă pentru 2013 la o îmbunătăţire a cererii şi a rezultatelor.

De asemenea, rezultatul a fost influenţat şi de costuri de 1,3 miliarde de dolari rezultate din închiderea temporară sau definitivă a unor facilităţi de producţie, potirivt CNBC. Grupul a obţinut în 2011 profit de 2,26 miliarde de dolari. Vânzările au coborât anul trecut cu 10%, la 84,2 miliarde de dolari.

Consumul de oţel la nivel global, un indicator al situaţiei economice, va creşte cu 3% în acest an, după un avans de 2% anul trecut, susţinută pieţele din China şi Brazilia, în timp ce Europa va avea un declin mai redus, estimează ArcelorMittal.

Industria mondială a oţelului, cu o valoare de 500 de miliarde de dolari, a încetinit puternic în 2012, întrucât o temperare a creşterii în China a agravat impactul cererii slabe din Europa lovită de criză. ArcelorMittal nu are operaţiuni în China, dar este afectat de trendurile din ţara cu cea mai mare producţie şi cel mai mare consum de oţel.

Grupul ArcelorMittal este prezent pe piaţa din România din 2001, când a cumpărat de la statul român combinatul Sidex de la Galaţi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite