Cod galben de polei în Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis în această dimineaţă cod galben de precipitaţii mixte care depun polei, valabil până la ora 13.00 în Dobrogea. De asemenea, ANM a emis o atenţionare de tip cod galben privind intensificarea vântului local în judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj.

Astfel, a fost instituit cod galben de precipitaţii mixte care depun polei în Dobrogea (local) în intervalul 9.00-13.00, în jumătatea de est a judeţului Călăraşi în intervalul 10.00-12.00 şi în jumătatea de est a judeţului Ialomiţa în intervalul 9.00-11.00. 

Compania Naţioanlă de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) anunţă că acţionează preventiv răspândind materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi pe care există riscul formării lunecuşului şi poleiului.

"Atenţionăm participanţii la traficul rutier asupra faptului că, din cauza precipitaţiilor mixte şi a temperaturilor scazute, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante răspândite pe partea carosabilă a drumurilor naţionale şi a sectoarelor de autostrăzi, în aceste zone existând posibilitatea ca pe anumite sectoare să alterneze suprafeţe lunecoase cu suprafeţe umede“, arată reprezentanţii CNADNR.

De asemenea, specialiştii ANM au emis cod galben în judeţul Gorj (local), pentru intervalul 9.30-12.00, acolo unde se vor înregistra intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi la rafaşă 55-65 de kilometri pe oră. Aceeaşi averizare este valabilă până la ora 12.00 şi local în judeţele Mehedinţă şi Dolj, inclusiv Băileşti, Bechet şi Calafat. 

ANM informează că începând de astăzi, ora 22.00, şi până luni, ora 2.00, se vor înregistra la nivel naţional ninsori, polei şi internsificări ale vântului. Astfel, în intervalul menţionat va ninge, în general slab, dar pe arii extinse în Maramureş, Crişana, Transilvania şi Moldova şi local în Banat. În regiunile sudice la început vor fi precipitaţii mixte, ce vor favoriza depunerile de polei, apoi va ninge pe arii restrânse, mai ales în Dobrogea şi estul Munteniei.

Vântul se va intensifica temporar în toată ţara, cu viteze ce vor depăşi local 50 de kilometri pe oră, în special în sud-vest şi centru. În zona de munte, ninsorile, izolat mai însemnate cantitativ, vor fi temporar viscolite, iar rafalele de vânt vor avea peste 70-80 de kilometri pe oră.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO Prognoza pe două săptămâni. Cum va fi vremea de Revelion şi la începutul anului următor

În zilele de 30 şi 31 decembrie, dar şi în prima zi a anului 2015 vremea va fi foarte rece, chiar geroasă în cea mai mare parte a regiunilor, fiind anunţate valori termice chiar şi de -20 de grade. De asemenea, specialiştii au anunţat că după data de 2 ianuarie se va încălzi, însă sunt aşteptate aproape zilnic precipitaţii.

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni: valorile termice vor fi apropiate de cele normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi în creştere

În următoarele trei luni regimul termic va fi apropiate de normele climatologice, urmând ca în luna martie să se înregistreze în unele zone 6 grade Celsius. Specialiştii au anunţat că precipitaţiile vor fi în creştere, în lunile ianuarie şi martie, în majoritatea regiunilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite