Scăpăm de gerul năprasnic, dar se întorc ninsorile. Când începe să se încălzească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un Revelion cu temperaturi siberiene, în Bărăgan se arată soarele. Vremea începe să se încălzească uşor, însă de duminică se întorc ninsorile.

Miercuri, 31 decembrie, în ultima zi a anului, s-au înregistrat recorduri de temperaturi negative la Întorsura Buzăului unde termometrele au arătat minus 31 de grade, iar la Miercurea Ciuc minus 26 de grade. A fost cel mai geros revelion din ultimii 50 de ani, spun specialiştii. Gerul care a pus stăpânire pe România se va mai înmuia începând de vineri, 2 ianuarie, iar de duminică va ninge din nou în toată ţara, preponderent în vest, centru, nord şi nord-est.

Ziua de vineri începe tot cu ger pătrunzător în Muntenia iar peste zi, deşi valorile termice vor creşte faţă de intervalul precedent, vremea se va menţine rece. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în sud-est, iar izolat va fulgui. Temperaturile maxime vor fi de minus 3 grade în judeţul Călăraşi.
Sâmbătă, 3 ianuarie, temperatura va continua să crească uşor, astfel că vremea va deveni în general normală din punct de vedere termic, adică maximele vor fi între minus 3 grade în estul Transilvaniei şi 5-6 grade în dealurile subcarpatice, iar în Muntenia ajung la minus un grad.

De duminică, se schimbă vremea

Conform ANM, duminică ninge temporar pe arii extinse în vest, în centru dar şi în nord şi în în nord-est, precum şi la munte. În celelalte regiuni cad precipitaţii mixte, predominant ninsori. Vântul suflă mai tare la munte, dar şi în sud şi în centru, iar maximele sunt între minus 4 şi 4 grade Celsius. De luni până la jumătatea săptămânii viitoare vemea se va răci din nou, devenind local geroasă în timpul nopţilor şi dimineţilor. În prima jumătate a intervalului va ninge, pe arii extinse în centrul, nordul şi nord-estul teritoriului şi local în rest.

Ianuarie, cea mai friguroasă lună

Luna ianuarie, spun meteorologii, este recunoscută în Bărăgan ca cea mai friguroasă din ultimii 40 de ani. În anul 1987 s-a bătut recordul ultimilor 40 de ani: minus 26,9 grade Celsius. Meteorologii spun că acest lucru se datorează persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă a anului jumătatea estică a Europei. „Luna ianuarie este cea mai caracteristică lună a anotimpului hibernal, în care se înregistrează cele mai scăzute valori minime de temperatură“, spun specialiştii Serviciului Meteorologic şi Asigurarea Calităţii din cadrul Centrului Regional Dobrogea.

Precipitaţii abundente

O analiză a ultimilor 40 de ani în Bărăgan evidenţiază temperaturi deosebit de scăzute, cu multe zile de viscol şi cu polei. „ În unii ani activitatea intensă a ciclonilor mediteraneeni a determinat predominarea pe intervalele mai lungi de timp a circulaţiei aerului umed, rezultatul fiind, cantitaţi mari de precipitaţii“,  spun meteorologii. Anii cu temperatura medie cea mai scăzută, înregistrată în oraşul nostru au fost: 1985, 1987, 2006, 1996, 2004 şi 2010.   
 
Polei şi viscol

În anul 1985, în luna ianuarie, s-a consemnat o temperatură minimă absolută de minus 25 de grade Celsius, 9 zile cu polei şi 21 de zile de ger. În 1987 s-a bătut recordul: minus 26,9 grade Celsius, aproape întreaga lună a fost dominată de ger, iar în 9 zile a predominat poleiul.


Vă recomandăm şi:

Oraşul Călăraşi, înghiţit de troiene în iarna anului 1954

Un copac smuls de viscol a căzut peste o maşină la Călăraşi. Două persoane au fost rănite

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite