Cineastul portughez Paulo Rocha a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cineastul portughez Paulo Rocha a murit FOTO teinteresa.es
Cineastul portughez Paulo Rocha a murit FOTO teinteresa.es

Potrivit unui apropiat al cineastului Paulo Rocha, unul dintre numele de referinţă ale cinematografiei portugheze, artistul a murit, sâmbătă, la vârsta de 77 de ani, citează agenţia de presă locală, Lusa.

Rocha a avut o contribuţie semnificativă în dezvoltarea cinematografiei portugheze moderne, debutând ca regizor în 1962, cu producţia ,,Os Verdes Anos’’. Acest film a fost considerat o referinţă a noii cinematografii portugheze, care s-a inspirat din noul val francez, presărat cu elemente de neo-realism italian.

Deoarece noul curent cinematografic a luat amploare în anii ’60, sub dictatura lui Salazar, filmul portughez de avangardă a fost cenzurat, dar s-a bucurat de renume internaţional.

Paulo Rocha a studiat Dreptul în Lisabona, înainte să se înscrie la cursurile Institutului de Înalte Studii Cinematografice din Franţa (1959-1961). Ulterior, Rocha a devenit asistentul lui Jean Renoiur pentru filmul ,,Le Caporal Épinglé'' (1961), apoi s-a reîntors în Portugalia pentru a lucra împreună cu Manoel de Oliveira.

Debutul său regizoral a atras un real success, însă Rocha nu a mai lansat nicio altă producţie până în 1966, când a semnat regia filmului ,,Mudar de Vida’’.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale, dintre cele care au urmat, se numără şi ,,A Ilha dos Amores’’, prezentat la Festivalul de la Cannes în 1982.

Paulo Rocha a fost spitalizat în Porto (nordul Portugaliei) în urma unui accident vascular cerebral, a precizat cotidianul Publico.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite