Cine este generalul fugarului Nicolae Popa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stenogramele convorbirilor dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi Nicolae Popa au scos la iveală existenţa unui general plătit din banii trimişi de omul de afaceri român. Conform unor informaţii primite la redacţie ar fi vorba despre un general de poliţie indonezian care-l proteja pe Nicolae Popa la Jakarta.

Motivul principal invocat de procurori pentru arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu este acela că omul de afaceri l-ar fi susţinut material pe fostul preşedinte al Gelsor, Nicolae Popa, încercând chiar să îngreuneze extrădarea acestuia în România.

Eugen Chelemen: Câinii din luptele lui Băsescu

image

Citiţi şi:

Doctorul Dan Stratan şi reţeta secretă a contractelor cu statul

Conform interceptărilor telefonice realizate de SRI în acest dosar, Vîntu şi Popa aveau o înţelegere ca omul de afaceri să-l „sponsorizeze" pe cel din urmă cu 200.000 de euro anual. Banii ar fi fost livraţi dintr-un off-shore din Cipru, într-un depozit bancar din Nicosia şi, ulterior, într-un cont din Indonezia la care avea acces şi Nicolae Popa.

În una dintre discuţiile telefonice, de la 9 octombrie 2009, în care fostul preşedinte al Gelsor îi solicită bani lui Vîntu, fugarul subliniază că are nevoie de o sumă şi pentru salariul anual al unui general, fără a dezvălui identitatea acestuia:

„Ajungem la partea cu banii (...) generalul, ai mei. Ce trebuie acum ... trebuie 43.000 de euro".

Conform unor informaţii primite la redacţie ar fi vorba despre un general de poliţie indonezian care l-ar fi „acoperit", timp de mai multe luni, pe Nicolae Popa la Jakarta.

Deşi procurorii susţin în propunerea de arestare că Vîntu - prin interpuşi - ar fi încercat să îngreuneze extrădarea lui Nicolae Popa în România, nu au făcut nicio precizare concretă despre ce persoane ar fi vorba.

Vântu nu mai refuză medicamentele

În momentul introducerii în arestul Poliţiei Capitalei, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat în scris că refuză medicaţia şi alimentaţia. „A fost informat imediat judecătorul delegat pentru arestul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Ulterior, după discuţiile purtate cu avocatul său,  Sorin Ovidiu Vîntu a revenit asupra deciziei de refuz, declarând în scris că acceptă medicaţia şi alimentaţia", se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei. 

Motivarea arestării

Judecătorii Tribunalului Bucureşti vor prezenta, astăzi, motivarea deciziei instanţei pentru arestarea preventivă, pe o perioadă de 29 de zile, a lui Sorin Ovidiu Vântu.

Salariu pentru un general

Nicolae Popa îi transmite lui Vîntu că are nevoie de 200.000 de euro pe an, bani care acoperă şi „salariul" unui general. 

9 septembrie 2009, ora 12.12

Nicolae Popa: Păi, da, mă...cu ăsta... acum ajungem la partea cu banii. Generalul....ai mei...

Sorin Ovidiu Vîntu: Da. Deci ai tăi, când vrei să vină?

N.P.: Aş fi vrut să ajungă la mine înainte de 12 decembrie, când e ziua lu' taică-miu şi face 80 de ani.


S.O.V.: S-a făcut. Mă ocup. Mai departe.

N.P.: Cu generalul... dă semne, e... ţi-am zis, el nu...

S.O.V.: Da măi, trebuia să-mi dai... Băi bătrâne, trebuia să-mi dai nişte scoruri. Zi...

N.P.: Ţi-am zis, la el, ce trebuie acum... trebuie 43.000 de euro.

S.O.V.: Am înţeles. Ţi-ai fixat care e suma lunară, după aia, de care ai nevoie?

N.P.: O... sumă anuală. Sorin... m-am gândit că un 200.000 de euro ar acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar... anual.

Cazul Vîntu: 1.129 de apariţii în presă

Cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost intens acoperit în presa online românească. Ziua de joi, 9 septembrie, când Vîntu a fost reţinut de Parchetul General pentru 24 de ore, a fost apogeul mediatizării. Mogulul de la Realitatea TV a avut numai în ultima săptămână (5 - 12 septembrie) 1.129 de apariţii în mediul online românesc - site-uri de ştiri, agregatoare şi bloguri - potrivit monitorizării MediaIQ.

Conform aceleiaşi surse, între site-urile care menţionează cel mai des numele Sorin Ovidiu Vîntu se numără realitatea.net, adevarul.ro, mediafax şi hotnews.ro. „Adevărul" a publicat în ultima săptămână 37 de articole despre controversatul om de afaceri, mergând cot la cot cu realitatea.net cu 38 de ştiri.

Monitorizarea MediaIQ arată că numărul apariţiilor în presă ale lui Sorin Ovidiu Vîntu a crescut cu peste 1000% în perioada 5 - 12 septembrie, comparativ cu săptămâna precedentă.

În ceea ce priveşte categoriile de surse care au acoperit evenimentul, acestea sunt site-urile cotidienelor naţionale, care au publicat împreună 284 de articole, apoi blogurile, cu 121 de ştiri, cotidianele locale cu 113 ştiri şi paginile de internet ale televiziunilor cu 105 articole.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite