Actul sexual cu un minor sub 16 ani trebuie pedepsit ca violul, cer 180 de ONG-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reteaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (Rețeaua VIF) a trimis o scrisoare deschisă către toți deputații, în care alături de alte 180 de organizații neguvernamentale, solicită ca pragul de vârstă pentru încadrarea faptei la infracțiunea de viol săvârșit cu un minor să fie 16 ani, nu 15 ani, așa cum prevede Propunerea Legislativă L423/2022.

55% dintre români sunt de părere că violul este motivat. Foto: Shutterstock (Arhivă)
55% dintre români sunt de părere că violul este motivat. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Actualmente în lege nu este prevăzută o vârstă minimă a minorului sub care să se considere că nu își poate da consimțământul valid în cazul unui raportul sexual cu un partener adult sau cu un partener cu o diferență de vârstă mai mare de trei ani. Astfel, această vârstă minimă ar exclude posibilitatea de a încadra fapta la infracțiunea de act sexual cu un minor și ar încadra-o ca infracțiune de viol. 

În raportul Inspecției Judiciare, care a fost publicat în luna iulie a anului 2021, sunt prezentate numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimțite cu bărbați adulți, motivând încadrarea prin faptul că minorele și-au oferit acordul la actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică și comportamentul lor, dar și prin presupunerea că, dacă nu au împărtășit nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat. 

În luna iunie, Senatul a adoptat Propunerea Legislativă L423/2022 privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală prin care este introdusă limita de vârstă de 15 ani pentru consimțământ valid în cazul relațiilor sexuale cu minori. Camera Deputaților este cameră decizională în cazul modificării legilor organice. 

Limita de vârstă de 16 ani este o măsură de protecție necesară împotriva agresorilor sexuali, spun semnatarii scrisorii deschise. „Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt frecvent ascunse și greu de dovedit din pricina relației inegale de putere dintre agresorii adulți și victimele minore”, arată sursa citată. 

Prin scrisoarea deschisă, Rețeaua VIF cere deputaților: 

  • Legiferarea vârstei de 16 ani, nu de 15 (așa cum prevede propunerea Legislativă L423/2022) ca prag de vârstă pentru încadrarea faptei la infracțiunea de viol săvârșit cu un minor,
  • Încadrarea faptei la infracțiune de viol săvârșit cu un minor când există un dezechilibru de putere în cazul relațiilor sexuale între un minor cu vârsta între 16 și 18 ani și un adult;
  • Introducerea unui articol care recunoaște drept forme de violență sexuală practicile asociate căsătoriilor forțate;
  • Introducerea alineatului (5.1) în Articolul 218 a următorului cuprins: „Nu constituie circumstanță atenuantă săvârșirea infracțiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoții, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de Rețeaua FIV. 

În ultimii 8 ani, 1.885 de fete și 202 băieți au fost victime ale infracțiunilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor, în care autorul era un membru de familie (IGPR, 2014-2021). În peste 91% dintre cazurile raportate la poliție, agresorii adulți au fost bărbați (IGPR, 2014-2021). Însă mulți agresori sexuali sunt și din afara familiei. În primele 6 luni ale anului 2022 au fost înregistrate 2658 de sesizări penale privind acte sexuale cu minori, 872 de sesizări de agresiune sexuală, 1951 de sesizări de viol (IGPR, 2022) în afara relațiilor de familie”, precizează sursa citată. 

Mai mult decât atât, 55% dintre români sunt de părere că violul este motivat în anumite situații, dacă victima era îmbrăcată sumar, dacă a acceptat să îl însoțească pe agresor acasă sau dacă a consumat băuturi alcoolice sau stupefiante. 

Cu toate acestea, în continuare în România minorele sunt victimele predilecte ale infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, expunându-se riscului sarcinilor nedorite rezultate din astfel de abuzuri sexuale, accesului limitat la serviciile medicale privind întreruperea sarcinii sau a traumei legate de întreruperea sarcinii la o vârstă fragedă, sărăciei sistemice izvorâte din întreruperea accesului la educație la vârste de 14, 15 sau 16 ani în vederea îngrijirii unui copil rezultat dintr-un astfel de act sexual al minorului până în vârsta de 16 ani”, potrivit sursei menționate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite