Video Defrișări cu scandal în pădurea Lacului Sărat. Stejari seculari, măcelăriți pentru un loc de joacă VIDEO
0Autoritățile din județul Brăila au început o anchetă, deoarece arbori seculari, cei mai mulți stejari, au fost măcelăriți în stațiunea Lacu-Sărat, pentru a fi amenajată un loc de joacă cu specific pescăresc.
Stejari seculari au fost puși la pământ zilele trecute, iar imaginile dezastrului au fost postate pe rețelele de socializare. Mai mulți oameni s-au scandalizat când au văzut cum o parte din pădurea Lacului Sărat este defrișată, fiind vorba de arbori seculari, cei mai mulți stejari.
Iată doar câteva dintre reacții:
„Curând un nou hotel ne va ferici din mijlocul pădurii seculare, tot mai decimate; sau poate un heleșteu, fiind promisă o amenajare a unei zone cu specific pescăresc. Decizia aparține Consiliului Local al Chișcani, pentru asigurarea unor locuri de muncă localnicilor”.
„Stejari uriași, de 200 de ani, de lângă mănăstire, doborâți. Primarul din Chiscani vrea să facă parc de distracții pentru copii lângă mănăstirea Lacu Sărat.
„Alții construiesc în jurul copacilor, numai să nu-i taie, iar ai noștri îi taie pentru niște motive fără logică. Ăștia chiar sunt puși pe distrus”.
Primarul comunei Chiscani din Brăila, în administrarea căruia este stațiunea Lacu Sărat, a explicat că „niciun copac secular, doar strictul necesar s-a tăiat”. Conform proiectului, arborii au fost tăiați pentru a face loc unui parc de joacă finanțat din bani europeni, prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime.
Întrucât avizele birocratice au durat mult, Primăria riscă să dea cei 400.000 de euro înapoi, dacă nu sunt cheltuiți banii până la jumătatea lunii noiembrie. Noul parc ar urma să fie amplasat, potrivit proiectului, pe vechiul parc englezesc, lângă Mănăstirea Sfântul Pantelimon. Se vor amplasa leagăne de joacă cu specific pescăresc, pești, sirene etc.
După ce cazul a stârnit revolta locuitorilor, autoritățile din Brăila au început o anchetă. Prefectul județului Brăila, Iulia Timofei, a cerut Gărzii de Mediu să verifice pe teren. Prin urmare, lucrările au fost sistate, până vor fi finalizate verificările.
Lacu Sărat, Techirghiolul Brăilei
Lacu Sărat, „Picior de Paris” sau „Perla Bărăganului” din Brăila, era încă din perioada interbelică o oază de sănătate şi relaxare, nămolul său vindecător fiind cunoscut în toată țara și chiar Europa.
Lacul s-a format pe un vechi curs al Dunării şi este înconjurat de 70 hectare de pădure.
Datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, „artemia salinas”, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecţiuni.
Lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Sărurile cuprinse sunt foarte complexe: cloruri, ioduri, sulfaţi, fosfaţi.