Ce măsuri ia statul după tragedia de la „Ferma dacilor”. Greșelile comise la pensiune. Arafat: „Când s-au trezit, era prea târziu”

0
Publicat:

Tragedia petrecută la „Ferma dacilor” schimbă legile în România. Raed Arafat a anunțat care sunt măsurile pe care le discută Guvernul pentru a preveni astfel de nenorociri. Șeful DSU a subliniat însă că responsabilitatea principală în astfel de cazuri revine proprietarilor de pensiuni.

Urmările incendiului de la Ferma Dacilor Foto Inquam Photos
Urmările incendiului de la Ferma Dacilor Foto Inquam Photos

Raed Arafat a explicat la Digi 24 , la „Jurnalul de seară” că proprietarii și administratorii de pensiuni sau a unor astfel de amplasamente „trebuie să înțeleagă că responsabilitatea principală este a lor”. Astfel, printre cele mai importante măsuri suplimentare pe care le va lua Guvernul, se regfăsește și cea în care proprietarul sau administratorul trebuie să anunțe ISU în momentul în care s-a defectat ceva care face parte din sistemul de siguranță.

„Amenda va fi una foarte mare”

Arafat a spus că „dacă nu poți să repari într-un anumit interval de timp, tu trebuie să te autosuspenzi”. „Nu ai anunțat, nu te-ai autosuspendat, a venit ISU, te-a prins cu asta, amenda va fi una foarte mare și complementar va fi închis pe o perioadă de timp localul”, a mai afirmat acesta.

De asemenea, oficialul a vorbit și despre greșelile de la pensiunea din Tohani care au condus la moartea a 8 persoane, dar și de ce este importantă autorizația ISU.

  „Noi vorbim de autorizație. Are sau nu, am zis-o de mai multe ori - autorizația nu previne incendiul, reduce riscul și asigură că toate măsurile pentru reducerea riscului există. Cu toate astea, un incendiu poate să aibă loc.

Dacă ai autorizație, înseamnă că ai sistem de alarmă funcțional. Acest lucru înseamnă că dacă e fum, oamenii aud și evacuează la timp. Dacă nu le ai pe astea - cum s-a întâmplat să nu funcționeze sistemul de alarmare la «Ferma Dacilor»... Cei care erau acolo, când s-au trezit că e un incendiu la mansardă, era prea târziu. Asta a fost una din probleme”, a spus Arafat.

„Nu pompierul nu a luat măsuri, ci proprietarul”

Autoritățile spun cei care derulează astfel de afaceri- administrator, proprietar – trebuie să înțeleagă că responsabilitatea principală este a lor.

Pompierul vine și face controlul, constată. Dacă e de închis, trebuie să închidă. Asta a fost greșeala la «Ferma Dacilor» care a dus și la lanțul plecărilor și toate aceste aspecte, pentru că nu s-a închis când trebuia închis. Pentru asta se redeschide un dosar la Parchet. Pentru că în 2019 premisele închiderii erau acolo în conformitate cu Hotărârea 915. Nu l-au închis. Dar, în alte situații merge pompierul acolo, vede că situația e perfectă, pleacă, controlul e ok, peste două zile ți se defectează centrala de alarmare. Tu ești acolo permanent, pompierul poate că vine peste 6 luni. Ți se întâmplă un incendiu peste o săptămână și începem să spunem că pompierul nu a luat măsuri. Nu, proprietarul n-a luat măsuri”, a explicat Raed Arafat.

Proprietarul trebuie să autosuspende activitatea

Acesta a mai precizat că, în cazul în care, de exemplu, s-a defectat centrala de alarmare sau sistemul de stingere, și nu poți repara într-o anumită perioadă de timp, proprietarul pensiunii trebuie să autosuspende activitatea.

 „Cea mai importantă măsură pe care o vom propune e următoarea: tu ești proprietarul sau administratorul, s-a defectat ceva care face parte din sistemul de siguranță, ai obligația ca în atâta timp să anunți ISU județean.

Se știe că ți s-a defectat centrala de alarmare, sistemul de stingere, ți s-a blocat o cale de ieșire, tu trebuie să anunți astea.  În al doilea rând, dacă nu poți să repari într-un anumit interval de timp, tu trebuie să te autosuspenzi. Nu ai anunțat, nu te-ai autosuspendat, a venit ISU, te-a prins cu asta, amenda va fi una foarte mare și complementar va fi închis pe o perioadă de timp localul. Trebuie responsabilizați odată și odată administratorii și proprietarii”, a spus Arafat.

Pensiunea ar fi trebuit închisă în 2019

Șeful DSU a spus și de ce nu a mers ISU Prahova în control la Ferma dacilor, dar și despre lanțul demisiilor din această instituție după tragedia de la pensiune,

  „Sunt două explicații: una neutră și una care poate să fie cu un mare semn de întrebare. 1: nu le-a venit rândul, nu s-au gândit, au amânat în mod inocent. 2: a fost evitat controlul. Acest aspect nu-l mai stabilim noi. Ăsta este motivul pentru care este o anchetă la Parchet, care va stabili ce s-a întâmplat în perioada asta, dacă cineva a dat vreo decizie să nu se inspecteze sau dacă a fost o situație în care nu au ajuns la ei pentru că numărul e mare”, a spus șeful DSU.

Arafat a vorbit și despre faptul că pensiunea a fost verificată pentru ultima dată în 2019 și, deși ar fi trebuit închisă, administratorii au primit doar avertismente. „Ăsta e și motivul pentru care a plecat încă un grup de oameni din cei care au fost în funcții. Adevărul este că - hai să zicem că în 2019 s-a făcut controlul, trebuia să închidă localul, nu l-au închis, asta era problema. 2020 și 2021 știm foarte bine cum au fost, tot sistemul a fost băgat în managementul pandemiei. În plus, HoReCa nu a prea funcționat, au fost limitări, restricții. Dar din 2022, trebuia să se ducă în control acolo, mai ales că aveau un raport cu niște constatări. Trebuia să meargă să verifice dacă aceste constatări au fost rezolvate”, a spus Arafat, potrivit Digi 24.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite