Noi acuzații împotriva „Fermei Dacilor”. Resortul era racordat ilegal la rețeaua de electricitate

0
Publicat:

Ies în continuare la lumină noi detalii legate de tragedia care a avut loc la „Ferma Dacilor” din Prahova în noaptea de Crăciun 2023, cum ar fi faptul că pensiunea era racordată ilegal la rețeaua de electricitate.

Urmări ale incendiului de la „Ferma Dacilor“, Tohani, jud. Prahova. FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a confirmat pentru HotNews.ro că pensiunea în care a izbucnit un incendiu mistuitor în a doua zi de Crăciun 2023, în urma căruia opt persoane au ars de vii printre care și copii, era de fapt branșată ilegal la rețeaua de electricitate. Experții au confirmat și că improvizația în sine reprezenta un adevărat pericol. 

Straniu în același timp, deși erau branșați ilegal, este și faptul că reprezentanții resortului au reclamat la ANRE probleme legate de curentul electric cauzate de subdimensionarea instalațiilor de energie electrică.

Branșată la mai bine de o jumătate de kilometru depărtare, de o pompă de apă

În luna mai 2023, reprezentanții pensiunii „Ferma Dacilor” au reclamat la ANRE fluctuațiile de tensiune în rețea pentru a se lua măsuri. Distribuitorul zonal de energie, DEER, a descoperit că locul din care se alimenta pensiunea, aflat la mai bine de o jumătate de kilometru depărtare, era de fapt avizat doar pentru o pompă de apă și avea certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, emis abia la finele lunii mai 2023.

Acest lucru se întâmpla în contextul în care pentru o pensiune de genul „Fermei Dacilor”, cu nenumărate surse de consum, era necesar un post întreg de transformare. Prin urmare, improvizația nu ar fi putut să facă niciodată față consumului real. Mai mult, în certificatul de racordare pentru casa de locuit se preciza faptul că nu este permisă branșarea altor utilizatori.   

În răspunsul celor de la ANRE se mai specifică și că pentru racordare s-a folosit un cablu electric pe o lungime de 650 de metri, ceea ce constituie o infracțiune care va fi adăugată de procurori lungului șir de acuzații ce sunt aduse celor care se fac responsabili de tragedia petrecută pe dealurile Tohanilor.

Procurorii au descoperit încălcarea sistematică a legii

În cursul anchetei, procurorii au mai descoperit că în 2016, Consiliul Județean Prahova a trimis către Parchet o plângere penală legat de construcțiile ilegale care se fac în cadrul „Fermei Dacilor”.

Tot cei de la DEER au mai dezvăluit faptul că abia în 2022 au primit o cerere de racordare la rețeaua de energie electrică a pensiunii agroturistice, pentru care era necesară realizarea unui post de transformare nou. Ceea ce demonstrează că, în tot acest răstimp, de un deceniu, ferma a funcționat branșată ilegal la rețeaua de curent electric, chiar dacă patronul acesteia a declarat public că din cauza problemelor cu rețeaua de electricitate s-a văzut nevoit să achiziționeze generatoare de curent electric.

Și procurorii au confirmat în rechizitoriul întocmit împotriva celor pe care-i consideră vinovați faptul că pensiunea a funcționat prin încălcarea sistematică a legii.

În urma tragediei petrecută de Crăciun 2023, Cornel Dinicu a fost arestat preventiv în data de 3 ianuarie 2024. Bărbatul a contestat măsura decisă de judecători și urmează să fie dat un verdict în acest caz. Procurorii consideră că reprezintă un pericol public și nu sunt de acord cu cercetarea acestuia în libertate. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite