Cazul româncei închise în China. Cât trebuie să plătească familia sa pentru a fi trimisă în România
0Acuzată de fraudă cu cardul de credit, o româncă din China a fost condamnată la 13 ani de închisoare grea, iar tatăl ei se luptă, fără succes deocamdată, să fie transferată într-un penitenciar din țară.
Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un turc.
Ea este acuzată că s-ar și implicat într-o schemă frauduloasă prin care au încercat să încaseze ilegal 28 de milioane de renminbi (RMB), adică aproximativ 3,8 milioane de dolari.
Din acești bani, gruparea ar fi obținut, efectiv, circa 200.000 de dolari, bani care au fost împărțiți fiecărui membru. După doi ani de proces în stare de arest, Alina Irina Apostol a fost condamnată de Tribunalul din Shishi, pe data de 15 iulie 2019, la o pedeapsă de 13 ani și 6 luni de închisoare.
Familia Alinei Irina Apostol a primit de la Beijing numărul de cont unde trebuie să achite parte din prejudiciul de 217.000 de dolari, precum și amenda de 58.000 de dolari, sume pe care instanțele au obligat-o să le plătească prin decizia definitivă din 2019, se arată în cel mai recent document emis de Avocatul Poporului (AVP) în legătură cu situația tinerei deținute la Penitenciarul de femei Fuzhou, din provincia Fujian.
Alina Irina Apostol se află după gratii în China încă din data de 21 decembrie 2017, atunci când a fost arestată alături de cinci cetățeni chinezi și un sirian,
Pedeapsa Alinei Irina Apostol se va împlini, la termen, în data de 20 iunie 2031, dar starea ei de sănătate s-a deteriorat în cei 6 ani și 8 luni de detenție pe care i-a executat la zi.
Anul trecut, în martie, Curtea de Apel București i-a echivalat pedeapsa acesteia potrivit legislației noastre, la 9 ani și 4 luni de închisoare.
Profesorul clujean Marius Balo, condamnat și el în China comunistă la 8 ani de închisoare, apoi eliberat, a relatat pentru Libertatea.ro cum au decurs în cazul lui negocierile pentru transfer:
„În cazul meu s-a cerut doar plata amenzii, nu s-a discutat de prejudiciu. Plata amenzii este condiția pentru transfer. Am întâlnit acolo un francez care a fost transferat fără să-și plătească amenda, dar asta se cere oficial când țara formulează cererea de transfer. Autoritățile chineze au răspuns că pentru a fi eligibil trebuie să am termen fix de pedeapsă (n.r. – decizia să fie definitivă) și amenda să fie plătită. În cazul meu nu s-a cerut plata prejudiciului. Dar toate lucrurile astea se discută față în față cu partea chineză. În ceea ce mă privește, pe 20 septembrie 2019, ministrul de atunci al justiției – Ana Birchall – s-a întâlnit la București cu ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, doamna Jiang Yu, precum și cu o delegație din China. Când acea delegație s-au întors în China au știut clar că s-au înțeles. În cazul Alinei nu a avut loc o asemenea întâlnire, au fost doar niște schimburi de e-mail-uri”, a declarat Marius Balo pentru libertatea.ro.
Potrivit acestuia, implicarea Ministerului Justiției (condus de Cătălin Predoiu și apoi de Alina Gorghiu) s-a rezumat la o corespondență cu autoritățile chineze, fără a se întâlni față în față cu reprezentanții regimului de la Beijing.
Actualul ministru a susținut însă că legislaţia statului chinez nu este foarte clară cu privire la procedura de transfer a persoanelor condamnate şi nu prevede niciun termen până la care trebuie să dea curs unei solicitări.
„Trebuie să fim corecţi şi să spunem că doar autorităţile chineze sunt cele care pot decide, indiferent de diligenţa, presiunea pe care o face statul român, asupra predării efective a persoanei transferabile. (...) Se comunică instituţional, se comunică prin ambasadă. De altfel, s-au făcut demersuri la nivelul oricăror instituţii, numai că comunicarea nu este cea mai uşoară cu statul chinez. Am discutat chiar de dimineaţă cu colegii mei din Parlament şi probabil că o să încercăm un grup mixt Executiv - Parlament, să încercăm să sensibilizăm colegii din Ambasada Chinei cu privire la această situaţie punctuală. Aveţi încredere că statul român a făcut lucrurile aşa cum trebuie, însă probabil că va mai dura ceva până când vom găsi înţelegerea pe care o solicităm”, spunea Alina Gorghiu la sfârșitul anului trecut.
Alina Irina Apostol este închisă într-unul dintre cele 683 de penitenciare pe care Ministerul chinez al Justiției le administrează, unde se estimează că ar fi închise peste 2,3 milioane de persoane: deținuți cu pedepse definitive și inculpați judecați în stare de detenție.