Senatul a votat interzicerea vânzării băuturilor energizante şi a derivatelor acestora către minori. Urmează votul din Camera Deputaților

0
Publicat:

Senatul a adoptat, luni, un proiect care vizează stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin interzicerea comercializării către minori, dar și prin campanii de informare despre efectele acestora.

Deputații vor decide forma finală a legii FOTO Arhivă
Deputații vor decide forma finală a legii FOTO Arhivă

Potrivit proiectului, „se interzice comercializarea sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante și a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță”.

De asemenea, se interzice comercializarea băuturilor energizante și a derivatelor acestora prin automate, în incinta unităților sanitare sau a unităților de învățământ preuniversitar.

La comisia de specialitate au fost admise mai multe amendamente în acest sens.

Se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces al elevilor în aceste unităţi (pe o rază de 1.000 de metri). Se interzice comercializarea produselor de acest gen în a căror componenţă ingredientele menţionate depăşesc limita maximă admisă conform legislaţiei în vigoare. Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin structurile de specialitate, elaborează şi implementează programe de control oficial privind producerea, distribuirea şi/sau importul de băuturi energizante şi derivate ale acestora, în conformitate cu domeniile de competenţă”, potrivit unor propuneri însuşite la comisiile juridică şi pentru sănătate, iniţiate de PSD, PNL şi UDMR.

Dacă nu respectă aceste prevederi, agenţii economici riscă amenzi cuprinse între 25.000 şi 50.000 de lei, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor revenind personalul împuternicit din cadrul Ministerului Sănătăţii, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, conform competenţelor legale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite