Proiect de lege pentru creșterea gradului de siguranță a copiilor care merg în străinătate

0
Publicat:

Deputații au votat un proiect de lege care prevede obligaţia poliţiei de frontieră de a verifica informaţiile din cazierul judiciar în cazul persoanelor care însoţesc minori. 

Crește gradul de siguranță al copiilor care călătoresc în străinătate - Foto Camera Deputaților
Crește gradul de siguranță al copiilor care călătoresc în străinătate - Foto Camera Deputaților

Modificările, care au înregistrat 248 de voturi „pentru”, vor fi făcute în privința art. 31 alin.(2) lit.b) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, în sensul instituirii obligaţiei verificării informaţiilor din cazierul judiciar de către poliţia de frontieră, în cazul persoanelor care însoţesc minorii.  

Astfel, călătoria minorilor va fi oprită de polițiștii de frontieră dacă "în urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar - ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: omor; infracţiuni contra libertăţii integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare Ia traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism".  

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români in străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006, potrivit proiectului de lege adoptat.

Prin această modificare se crește gradul de siguranță al copiilor care călătoresc în străinătate, spune deputatul PSD Viorel Salan.

"Acest proiect reprezintă o completare absolut necesară a cadrului juridic în vigoare pentru a ridica gradul de siguranţă al minorului care călătoreşte în străinătate. Cele mai recente date statistice, din 2022, arată că peste 50% din plângerile penale pentru infracţiunile de viol şi de agresiune sexuală au fost asupra unui minor. Totodată, 75% din aceste plângeri au fost soluţionate prin clasare din cauza probatoriului greu de dovedit şi a consimţământului persoanei abuzate. 92% dintre victimele inculpaţilor trimişi în judecată pentru viol au fost fete. În faţa acestei realităţi cât se poate de sumbre, reglementarea propusă devine obligatorie în încercarea de a preveni proliferarea unor astfel de situaţii", a completat deputatul PSD.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite