Bilanţul Covid-19 în închisori - 17 angajaţi ANP depistaţi pozitiv, niciun deţinut infectat cu noul coronavirus. Ministerul Justiţiei: „O performanţă notabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niciun deţinut nu a fost infectat cu noul coronavirus în sistemul penitenciar Imagine: ANP
Niciun deţinut nu a fost infectat cu noul coronavirus în sistemul penitenciar Imagine: ANP

Faptul că niciun deţinut din sistemul penitenciar din România nu a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus, în timp ce un număr foarte mic de angajaţi ai ANP au fost infectaţi, raportat la numărul total de poliţişti de penitenciare, reprezintă „o performanţă notabilă”, arată Ministrul Justiţiei într-un comunicat.

„Performanţa de a parcurge această perioadă dificilă de aproximativ 2 – 3 luni de Pandemie fără un singur deţinut contaminat şi doar cu câteva cazuri, sub 10, de angajaţi contaminaţi, la un efectiv total cumulat de zeci de mii de persoane, reprezintă o performanţă notabilă, rezultatul unui management profesionist şi dedicat, dar şi al unei colaborări strânse cu angajaţii, sindicatele, şi nu în ultimul rând cu colonia de deţinuţi, cu care s-a comunicat permanent, rezultatul fiind un grad cvasitotal de acceptare fără incidente a măsurilor luate pentru propria protecţie sanitară”, se arată într-un comunicat al MJ. 

Potrivit documentului citat, principalul risc de contaminare pe zona de competenţă directă şi indirectă a Ministerului Justiţiei în condiţiile pandemiei a constituit-o situaţia Administraţiei Naţională a Penitenciarelor, instituţie care prin natura ei găzduieşte grupuri mari de persoane vulnerabile în cazul unei contaminări propagate în masă cu rapiditate. 

„De aceea, primele măsuri, chiar înainte de declararea stării de urgenţă, au vizat protecţia deţinuţilor şi a angajaţilor acestei instituţii”, potrivit MJ. 

17 angajaţi infectaţi, dar niciun deţinut depistat pozitiv

„Sumarizând datele de relevanţă din perspectiva cazurilor confirmate, subliniem că, de la debutul contextului epidemiologic în România şi până la data de 27.04.2020, la nivelul sistemului penitenciar, nu au fost înregistrate cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor custodiate, dar au fost înregistrate 17 cazuri de infectări ale angajaţilor (1- Penitenciarul Spital Dej, 8 - Penitenciarul Bucureşti-Jilava, 4 - Penitenciarul Giurgiu, 2 - Penitenciarul Gherla, 1 - Penitenciarul Botoşani, 1- Penitenciarul Aiud)”, arată MJ.

Printr-o hotărâre a CSM, activitatea de judecată a instanţelor în materie nonpenală a fost limitată strict la cauzele de urgenţă deosebită, în materie nonpenală, colegiile de conducere ale curţilor de apel au întocmit lista cauzelor de urgenţă deosebită, cu luarea în considerare a tipurilor de cauze:

  • a căror suspendare ar fi de natură să cauzeze reclamantului o pagubă iminentă, însemnată şi care nu s-ar putea repara ori a cărei reparare ar fi dificilă în viitor
  • cele generate de aplicarea măsurilor prevăzute în Decretul nr. 195/2020 al Preşedintelui României, inclusiv cele referitoare la procedura achiziţiilor publice.

Potrivit hotărârii CSM, s-au avut în vedere la întocmirea listelor, cauzele care se judecă fără citarea părţilor:

  • pe toată durata stării de urgenţă instituite activitatea de judecată a instanţelor în materie penală vizează cauzele prevăzute în Decretul 195/2020;
  • intrarea în vigoare a decretului nu a împiedicat pronunţarea hotărârii în cazurile în care sa dispus amânarea pronunţării sau s-a stabilit un termen pentru pronunţare, potrivit Codului de procedură penală sau Cod procedură civilă;
  • pe durata stării de urgenţă, procedura prevăzută de art. 200 şi art. 201 din Codul de  procedură civilă s-a suspendat;
  • se comunica şi hotărârile redactate în alte cauze decât cele de urgenţă deosebită;
  • mentiunile privind dosarele suspendate potrivit Decretului nr. 195/2020 au fost operate în aplicaţia Ecris;
  • în materie nonpenală nu s-au întocmit încheiere de suspendare;
  • în materie penală, lista cauzelor de urgenţă deosebită, altele decât cele prevăzute la art. 43 alin. (2) din Decretul nr. 195/2020 care urmau a se judeca pe durata stării de urgenţă, a fost afişată pe paginile proprii de internet ale instanţelor şi pentru informarea barourilor de avocaţi şi a parchetelor.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite