BBC: Cum a devenit Laura Codruţa Kovesi „duşmanul de moarte“ al PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii britanici explică faptul că Uniunea Europeană nu a avut niciodată un procuror-şef şi că favorită să ocupe această funcţie, Laura Codruţa Kovesi, a „căpătat o reputaţie înfricoşătoare” în ţară.

Dacă va câştiga confruntarea cu alesul Franţei la această funcţie, Jean-Francois Bohnert, în noua funcţie, Kovesi va dobândi puteri extinse pentru a investiga folosirea abuzivă a fondurilor UE şi a fraudei în materie de TVA între statele mebre ale Uniunii.

BBC a scris despre cum Kovesi a devenit duşmanul de moarte al guvernului, amintind că aceasta a fost în tinereţe „un jucător talentat” de baschet şi că a devenit procuror şef general la doar 36 de ani, pentru ca în 2013 să ajungă la şefia DNA.

În cei cinci ani de activitate, Kovesi a chemat în Justiţie 68 de funcţionari de nivel înalt, printre care 14 miniştri sau foşt miniştri de guvern şi 53 de deputaţi. „Până ce a fost forţată să demisioneze de către social-democraţii aflaţi la guvernare, 37 de politicieni ajunseseră să fie condamnaţi iar majoritatea celorlalte cazuri erau în curs de desfăşurare”, scriu britanicii.

Aceştia mai subliniază că PSD-ul o consideră pe Kovesi a fi „duşmanul lor de moarte”, deşi politicienii care au ajuns să fie urmăriţi penali erau de la toate partidele. Acuzată de abuz în serviciu şi de legături cu serviciile secrete, Laura Codruţa Kovesi a forţată de guvern să-şi dea demisia în luna iulie.

Românii susţin Justiţia în stradă

Televiziunea britanică a amintit şi de protestele organizate de români privind legi ca OUG 13, cei din stradă afişând atunci tot felul de bannere prin care îşi arătau suportul pentru DNA şi Laura Codruţa Kovesi. „Din ce în ce mai mulţi oameni erau deschişi să fie martori în dosare de corupţie. Şi toate astea pentru că cetăţenii români au observat că legea este egală pentru toată lumea”, a mai scris BBC.

Britanicii mai amintesc că în cursa pentru postul de procuror-şef european, francezul Jean-Francois Bohnert a primit cele mai multe voturi de la ambasadorii UE, după ce guvernul român a făcut lobby pentru a bloca şansele lui Kovesi. De cealaltă parte, candidatul român este susţinută de numeroşi lideri şi partide europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite