Bacalaureat de toamnă 2014. Încep probele de foc de la sesiunea de toamnă de la Bac

0
0
Anul trecut, în sesiunea august-septembrie au promovat  21,31% din candidaţi   FOTO: Adevărul
Anul trecut, în sesiunea august-septembrie au promovat  21,31% din candidaţi   FOTO: Adevărul

Probele scrise de la a doua sesiune de Bac 2014 încep azi, cu examenul la română, la care s-au înscris zeci de mii de candidaţi. Nu toţi sunt cotaţi cu şanse mari de promovare, având în vedere interesul scăzut pentru meditaţiile gratuite.

Peste 39.000 de candidaţi s-au înscris pentru proba scrisă de limba română a Bacalaureatului de toamnă din acest an, examen care are loc astăzi în 208 centre din toată ţara. 

Dintre cei înscrişi, peste 29.600 sunt din promoţia curentă, care fie au luat mai puţin de nota 5 la una sau mai multe probe în vară, fie au rămas corigenţi şi nu au putut intra în examen. 

Alţii nu au reuşit să obţină media 6 de promovare la Bac şi vin să dea examen la materiile unde ştiu că au şanse să ia note mai mari.

Pentru că numărul celor care au ratat examenul de maturitate anul acesta nu este foarte mic, mai marii de la Educaţie au decis ca şi anul acesta pe tot parcursul verii profesorii să le stea la dispoziţie elevilor cu probleme pentru ca aceştia din urmă să poată recupera materia. Candidaţii însă nu s-au înghesuit la „meditaţiile” gratuite puse la dispoziţie de şcoli.

„La noi s-au prezentat în jur de 40% din copiii înscrişi în a doua sesiune. Au avut nevoie de ore de pregătire în special la română şi la matematică“, a spus Gabriel Zorzini, directorul Colegiului UCECOM „Spiru Haret“ din Bucureşti. 129 de absolvenţi de clasa a XII-a ai acestui liceu cu profil tehnologic s-au înscris la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat.

Sfaturile profesorilor

La examenul scris de la Limba şi literatura română, elevii trebuie să fie pregătiţi pentru oricare dintre genurile literale, şi pentru genul liric, dar şi pentru genul epic, atrage atenţia, într-o lecţie video de pe adevarul.ro, profesoara de română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti. „Să nu uite să repete lucruri legate de versificaţie, prozodia, cunoştinţe legate de gramatică. 

Sunt lucruri importante pe care ei le pierd din vedere. De obicei, elevii se tem foarte tare de subiectul al treilea, însă de cele mai multe ori ei se încurcă la cerinţele de la primul subiect, pentru că nu sunt atenţi şi am impresia că uneori nici nu le înţeleg sensul. Trebuie să facă exerciţii, să verifice care este sensul acestora“, a spus Pop.

În ceea ce priveşte structurarea timpului în cele trei ore de examen, profesoara spune că eseul de la subiectul al treilea poate fi scris în maximum 45 de minute şi că elevii trebuie să lase cel puţin 15 minute la sfârşit pentru recitirea lucrării. 

„Când termini lucrarea, stai un minut-două şi te gândeşti la ale tale, apoi revii şi o citeşti de parcă ar fi lucrarea celui mai mare duşman“, îi sfătuieşte Pop. Ea a adăugat că scrisul lizibil este foarte important şi este mai bine să scrie cu stiloul, nu cu pixul.

Rate de promovare scăzute la a doua sesiune de Bac

În general, rata de promovare la cea de-a doua sesiune de Bac este de două ori mai mică decât cea din vară. Anul trecut, în sesiunea august-septembrie au promovat  21,31% din candidaţi şi 25,40% acum doi ani. La sesiunea de anul acesta s-au înscris în total, la toate probele, peste 63.000 de candidaţi, dintre care peste 42.000 sunt din seria curentă şi alţi 21.200, din seriile anterioare, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. 

Calendar Bac de toamnă

25 august - proba scrisă la Limba Română
26 august - proba scrisă la Limba Maternă
27 august - proba scrisă la Matematică sau la Istorie
29 august - proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie
1 septembrie - afişarea rezultatelor parţiale
4 septembrie - afişarea rezultatelor finale

Ar putea exista şi o a treia şansă pentru picaţi

Elevii care au picat la toate sesiunile din acest an şi cei din promoţiile anterioare ar putea avea parte de o a treia şansă, în februarie-martie, a anunţat în iulie ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Mai mult, înainte de această sesiune, ei ar urma să aibă parte de meditaţii gratuite instituţionalizate.

„Elevii care intră la clasa a XII-a vor avea parte de meditaţii instituţionalizate. Cei care au picat examenul de Bac vor putea participa şi ei la aceste meditaţii. Avem tineri în România care au promovat probe la Bac, dar nu au promovat examenul şi nu se întorc a doua oară“, a declarat Pricopie, la Adevărul Live. Asta însă doar dacă va exista o cerere şi suficienţi doritori în acest sens.

„Dacă ar fi să facem un recensământ să aflăm numărul de tineri interesaţi de meditaţii instituţionalizate, vom avea un tablou pe toate materiile. A treia sesiune de Bac se poate organiza, nu este obligatorie, ea o să apară numai atunci când vom avea suficiente date pentru organizarea acestei sesiuni“, a explicat oficialul.


Bacalaureat de toamnă 2014: Peste 39.000 de absolvenţi de clasa a XII-a vor susţine luni proba scrisă la română

Bacalaureat de toamnă 2014: Lecţiile video pentru probele scrise de la Bac

Bacalaureat de toamnă 2014: Peste 63.000 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bac

REZULTATE BAC 2014 Aproape 11.000 de elevi au luat note peste 5, dar au picat la Bacalaureat. Situaţia pe judeţe

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Abandon în creştere la Bac

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Lista candidaţilor cu 10 pe linie la BAC 2014. Trei elevi din Capitală sunt în top

REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite