Un diplomat rus a fost expulzat din România. „Gestul” este considerat a fi unul neprietenos de către partea rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federația Rusă consideră că expluzarea diplomatului lor de către autoritățile române întunecă și mai mult atmosfera relațiilor bilaterale și nu contribuie la reluarea unui dialog  normal între cele două țări.

Ambasada Rusiei a reacționat la expulzarea diplomatului lor. Foto: EPA-EFE
Ambasada Rusiei a reacționat la expulzarea diplomatului lor. Foto: EPA-EFE

Autoritățile române au decis să expulzeze un diplomat rus, a anunțat vineri Ministerul de Externe al României (MAE).

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, care a fost informată cu privire la decizia sus-menționată din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu,” se precizează în comunicatul MAE.

Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961”, se menționează, mai departe, în comunicat.

În urma deciziei, reprezentantul Ambasadei Federației Ruse a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni.

Este un alt gest neprietenos al părții române, care întunecă și mai mult atmosfera relațiilor bilaterale și nu contribuie la reluarea unui dialog constructiv normal între cele două țări”, a declarat pentru agenția rusă de știri TASS, Igor Inyushkin, consilier-trimis al Ambasadei Rusiei în România, comentând măsura dispusă de autoritățile române.

Pe 5 aprilie 2022, autoritățile române au declarat 10 angajați ai Ambasadei Rusiei la București persona non grata. După cum a subliniat la acea vreme purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, Moscova a considerat acest pas ca parte a unei campanii a Statelor Unite și a aliaților săi, de discreditare a operațiunii speciale ruse în Ucraina. 

Ulterior, Federația Rusă, drept răspuns la acțiunile României, a declarat zece angajați ai ambasadei României în Rusia persona non grata. Măsura de represalii a fost luată pe data de 13 mai 2022.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite