Rusia expulzează un diplomat român ca răspuns la acţiunile autorităţilor la Bucureşti. Reacţia MAE

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un angajat al ambasadei României în Rusia a fost declarat persona non grata în replică la expulzarea unui diplomat rus de la Bucureşti, a anunţat marţi Ministerul rus de Externe, conform TASS.

UPDATE - ”Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Pe 11 mai, ambasadorul român Christian Istrate a fost invitat la Ministerul Rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, ataşat adjunct al apărării la Ambasada României, este declarat persoana non grata”, se arată într-un comunicat al MAE rus, citat de TASS.

Potrivit documentului, oficialul român trebuie să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse în termen de 72 de ore.

Decizia vine ca răspuns la decizia autorităţilor române, din 26 aprilie, de declarare drept persona non grata a ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Decizia autorităţilor române de a-l declara persona non grata pe teritoriul României pe Alexey Grishaev este "incontestabil una neprietenoasă", iar Rusia îşi rezervă dreptul de a răspunde cu "măsuri relevante", a susţinut ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin.

Potrivit unor surse din proximitatea MAE, Aleksei Grişaev, adjunctul ataşatului militar rus la Bucureşti, desfăşura activităţi de spionaj sub acreditare de diplomatică.

Grişaev, care ar fi spion GRU, avea misiunea să recruteze cetăţeni români care să îl sprijine în colectarea de informaţii din interiorul Guvernului României. Este vorba de informaţii ce ţin în principal de politica externă a României, de armată şi de sistemul naţional de securitate energetică.

Grişaev a fost interesat, de exemplu, să obţină informaţii legate de activitatea forţelor NATO, dar şi despre interesele aliaţilor europeni şi americani ai României. Însă activităţile şi acţiunile sale nu au avut succes.

Citeşte şi: Imagini cu diplomatul rus declarat persona non grata în România. Iulian Chifu, despre reacţia lui Valeri Kuzmin: „M-aş fi aşteptat la scuze” VIDEO

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite