Atentate teroriste la Paris. Românii care vor să intre în Franţa trebuie să aibă asupra lor şi paşapoartele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe recomandă cetăţenilor români ca, în măsura posibilităţilor, să utilizeze paşapoartele valabile alături de cărţile de identitate pentru a intra în Franţa, ca urmare a declarării stării de urgenţă după ce peste 120 de persoane au murit în urma unor atentate teroriste care au avut loc vineri seara la Paris.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Franceze că, în urma atacurilor comise în capitala Paris în seara zilei de 13 noiembrie 2015, preşedintele François Hollande a decretat stare de urgenţă pe tot teritoriul Franţei. Acest lucru nu înseamnă închiderea efectivă a graniţelor, ci introducerea de controale la frontiere pentru toate persoanele care doresc să intre sau să iasă de pe teritoriul francez. În aceste condiţii, MAE recomandă cetăţenilor români ca, în măsura posibilităţilor, să utilizeze paşapoartele valabile alături de cărţile de identitate”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Externe.

Starea de urgenţă a intrat în vigoare pe teritoriul Franţei în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar acest nivel de alertă permite autorităţilor franceze să interzică circulaţia persoanelor şi să stabilească zone de protecţie şi securitate. 

Atentate teroriste la Paris. Francezii au adoptat un decret privind aplicarea unor măsuri consolidate

De asemenea, autorităţile franceze au adoptat şi un decret pentru punerea în aplicare a unor măsuri consolidate în toate oraşele din regiunea Ile-de-France. 

„Aceste dispoziţii permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă, închiderea temporară a sălilor de spectacol şi a locurilor de reuniuni publice, predarea armelor şi posibilitatea de a efectua percheziţii administrative. De asemenea, şcolile, liceele, unităţile de învăţământ, universităţile vor fi închise sâmbătă în Ile-de-France, iar excursiile şcolare au fost anulate”, se mai arată în documentul emis de MAE.

Autorităţile române recomandă cetăţenilor români stabiliţi în Franţa să respecte avertismentele de siguranţă transmise de autorităţile franceze şi să evite orice deplasare. 

De altfel, în cazul în care deţin informaţii despre cetăţeni români care se află într-o situaţie de urgenţă, generată de vreun astfel de eveniment, aceştia sunt rugaţi să contacteze Ambasada României la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 şi +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro.

Totodată, se recomandă consultarea site-ului www.mae.ro şi se reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.

Pe aceeaşi temă:

Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

Atentate teroriste la Paris. Principalele atacuri comise în Franţa în ultimii ani

Atentate la Paris. Masacrul terorist din capitala Franţei, văzut prin ochii unei gălăţence: „Am trecut milimetric pe lângă zona atentatului. Toată lumea e în alertă“

Jurnalist român, rănit în urma atentatelor de la Paris

Atentate teroriste la Paris. Reacţiile politicienilor români. Băsescu: În Europa avem o singură soluţie. Uniţi fără rezerve împotriva islamismului terorist!

Atentate la Paris. Graniţele Franţei au fost închise

VIDEO Atentate în Paris: spectatorii de la Franţa - Germania, ţinuţi pe gazon! Explozia s-a auzit în minutul 20 al jocului

Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur: „E nevoie de un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră“

VIDEO Un jurnalist „Le Monde“ a filmat scene terifiante la Bataclan şi a fost rănit

Atentate teroriste la Paris. Valuri de groază şi emoţie în lume. Steinmeier: „Suntem alături de Franţa!“

Atentate la Paris. Student român din capitala Franţei: „ E multă frică! Autorităţile ne spun să nu ieşim din casă decât pentru strictul necesar“

Atentate la Paris. Chirurg din România, aflat în mijlocul francezilor: „Pare incredibil că se poate întâmpla aşa ceva. Nu am putut să dorm toată noaptea“

Atentate la Paris. Preot al Catedralei Ortodoxe Române din Paris: „Suntem şi noi o ţintă a acestor neoameni. Trebuie să fim atenţi în stânga şi în dreapta“

Atentate la Paris. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacurile

Atentate la Paris.  Mai multe state europene sporesc măsurile de securitate

Atentate la Paris. Scriitorul Mircea Cărtărescu: „Imbecili ce sunteţi, nu puteţi fi oameni, trebuie să fiţi credinţe, la fel de fanatice ca ale teroriştilor“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite